Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Στο σπήλαιο «Φράγχθι» της Αργολίδας ψάχνουν τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό, με τη βοήθεια του μεγαλύτερου ηλιακού καταμαράν στον κόσμο



Τα προϊστορικά τοπία, που βρίσκονται βυθισμένα στον Αργολικό Κόλπο θα εξερευνήσει τον Αύγουστο αποστολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης με το μεγαλύτερο καταμαράν στον κόσμο,το MS Tûranor PlanetSolar , που κινείται με ηλιακή ενέργεια. και θα μετατραπεί σε επιστημονικό εργαστήριο.
Το μεγαλύτερο βάρος θα  ριχτεί στο σπήλαιο «Φράγχθι», στα βόρεια του κόλπου της Κοιλάδας Αργολίδας, το οποίο κατοικήθηκε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια..Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό να εντοπίσουν ίχνη από τον πρώτο ευρωπαϊκό οικισμό, στο  «Φράγχθι» .
Γιατί , στο τέλος της ύστερης εποχής των παγετώνων, περίπου πριν από 20.000 χρόνια, η στάθμη της θάλασσας ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι είναι σήμερα.
Σπήλαιο Φράχθι


Και το σπήλαιο «Φράγχθι», στα βόρεια του κόλπου της Κοιλάδας Αργολίδας, θεωρείται ως ιδανικός τόπος για τη μελέτη υποθαλάσσιων προϊστορικών τοπίων, καθώς κατοικήθηκε για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, επισημαίνει ο Τζούλιεν Μπεκ, ερευνητής του τμήματος κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και επικεφαλής της αποστολής.
  • Η αποστολή «Terra Submersa» είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της Γενεύης, του μουσείου Laténium του Νεσατέλ (Ελβετία), της Ελληνικής Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και της εταιρείας Planet Solar.
Το PlanetSolar θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη διεξαγωγή γεωφυσικών μετρήσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναδομήσουν την τοπογραφία των πρώην παράκτιων περιοχών και να εντοπίσουν πιθανά ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας. Το ερευνητικό έργο περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού αιχμής (βυθόμετρο multi-beam, sidescan σόναρ, GPS κλπ)
Πηγή:tanea.gr

1 σχόλιο: