Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Από το Περού ,την Κίνα κι άλλες χώρες ήρθαν στην Αθήνα για τον Πλάτωνα


Ηρθαν στην Ελλάδα για να... αναβιώσουν την Ακαδημία του Πλάτωνα. 23 μεταπτυχιακοί φοιτητές και ερευνητές από το Περού , την Κίνα, τη Νότια Αφρική, το Πακιστάν, τη Γαλλία, την Ουκρανία, , τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ και άλλες 8 χώρες έφθασαν στη χώρα μας για να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο Θερινό Σχολείο Φιλοσοφίας.
Με μαθήματα διάρκειας δύο εβδομάδων, που περιλαμβάνουν διαλέξεις από κορυφαίους καθηγητές του κόσμου, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γόνιμη ανάπτυξη ιδεών, στόχος τους είναι να εξετάσουν την επίδραση της πλατωνικής φιλοσοφίας σε επίκαιρα θέματα που αφορούν την επιστήμη και την τεχνολογία. Και παράλληλα να προσπαθήσουν να συνδέσουν τη φιλοσοφία με την εφαρμοσμένη έρευνα σε τομείς των θετικών επιστημών, ιδιαίτερα στην επιστήμη της οργάνωσης και της ψηφιακής πληροφορίας.
Η επιλογή τους έγινε μέσω ειδικής ακαδημαϊκής επιτροπής η οποία αξιολόγησε εκατοντάδες αιτήσεις που είχαν κατατεθεί από πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς όλου του κόσμου. Οι επιτυχόντες αισθάνθηκαν δικαιωμένοι: Για τους περισσότερους ήταν όνειρο ζωής να μελετήσουν τη φιλοσοφία στα μέρη όπου έζησε και δημιούργησε ο Πλάτωνας. Τόσο που ορισμένοι εξ αυτών είχαν κάποια στιγμή στη ζωή τους ξεκινήσει να μαθαίνουν ελληνικά, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, από αγάπη για τη γλώσσα της χώρας όπου γεννήθηκε η φιλοσοφία. Ενας εξ αυτών είναι ο 34χρονος Direnc Ersahin από την Τουρκία.

                                Η βάση των πάντων
«Ο Πλάτωνας όρισε ποια είναι η γνώση. Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς, αυτή είναι η βάση των πάντων από την οποία και ξεκινάς», λέει στο «Εθνος» ο Direnc, οποίος σπουδάζει στην Αγγλία Γεωμετρική Φιλοσοφία και Φιλοσοφία των Μαθηματικών. «Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του Σχολείου είναι οι διαλέξεις. Οι προσωπικότητες που συμμετέχουν είναι πολύ σημαντικές», προσθέτει. Ηταν συνολικά 32 ώρες διαλέξεων και 16 ώρες εργαστηρίων.

Πρόκειται για μια βηματογραφία στο έργο του Πλάτωνα, εξηγεί από την πλευρά του ο κ. Κωστής Κοντογιάννης, διευθυντής του Θερινού Σχολείου Φιλοσοφίας, το οποίο διοργανώνεται από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και εντάσσεται σε ευρύτερο πρόγραμμα για την προβολή της Ακαδημίας του Πλάτωνα. «Ολοι οι μαθητές έχουν μεγάλο ακαδημαϊκό παρελθόν. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους προέρχονται από θετικές επιστήμες και εδώ μελετούν το πώς επηρεάζει η πλατωνική φιλοσοφία τις σύγχρονες επιστημονικές ανακαλύψεις», εξηγεί ο κ. Κοντογιάννης.

«Τα μαθήματα ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή και γίνονταν καθημερινά. Περιελάμβαναν δύο διαλέξεις συνολικά τεσσάρων ωρών το πρωί και άλλες τέσσερις ώρες το απόγευμα, στις οποίες γίνονταν κυρίως εργαστήρια. Τρία απογεύματα της εβδομάδας ήταν ελεύθερα, ώστε να προετοιμάζονται για τις διαλέξεις της επόμενης ημέρας. Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο ολοήμερες εκδρομές, η μία στο Ηραίο Λουτρακίου και στην Ελευσίνα και η άλλη στην Επίδαυρο, στο Ναύπλιο και στις Μυκήνες. Επισκέφθηκαν ακόμη την αρχαία Αγορά και τον Κεραμεικό».


Ως προς τους καθηγητές, ο κ. Κοντογιάννης εξηγεί ότι «οι μισοί ήταν Ελληνες από τα Πανεπιστήμια της Πάτρας, της Αθήνας και της Κρήτης και οι υπόλοιποι από το εξωτερικό με πολύ μεγάλη αναγνώριση, όπως ο καθηγητής Κούπερ, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη Φιλοσοφία, o Moυρελάτος από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, o Clock από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και άλλοι».

Για περισσότερες  λεπτομέρειες   στο ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου