Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Βρήκαν σπάνιο πήλινο δισκοπότηρο 15 αιώνων,στο Κάστρο της Βελίκας στη Λάρισα




Σπάνιο πήλινο δισκοπότηρο, μοναδικό στα ελληνικά χρονικά, που χρονολογείται στην εποχή του Ιουστινιανού (6ος αι.), βρέθηκε στο Κάστρο της Βελίκας στη Λάρισα.
Πρόκειται για μία κύλικα με ψηλό πόδι -πήλινο, κολονάτο ποτήρι-, ύψους 10 εκατοστών, που δεν φέρει διάκοσμο ή κάποια επιγραφή, ενώ, αν και πήλινο, διατηρήθηκε σε εξαιρετική κατάσταση.

«Το σχήμα του συγκεκριμένου ποτηριού, που είναι μάλλον μοναδικό για την Ελλάδα και για την περίοδο, μοιάζει πολύ με άγια ποτήρια από πηλό και από μέταλλο που έχουν σωθεί από το μέσο και ύστερο Βυζάντιο. Γι' αυτό και υποθέτουμε ότι το ποτήρι αυτό ήταν το άγιο ποτήριο της εκκλησίας στο Κάστρο της Βελίκας», δήλωσε στο «Εθνος» ο επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιάννης Βαραλής.«Πρόκειται για ένα σπάνιο για τον ελλαδικό χώρο εύρημα, που χρονολογείται στον 6ο αιώνα, επειδή βρέθηκε μαζί με νόμισμα του Ιουστινιανού, οπότε επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μία φορά ότι εκεί τοποθετείται η κύρια φάση κατοίκησης στο Κάστρο της Βελίκας, που είναι η βυζαντινή Κενταυρόπολη, όπως αναφέρεται από τον ιστορικό Προκόπιο, η διάδοχη πόλη της αρχαίας Μελιβοίας», μας είπε η προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Σταυρούλα Σδρόλια.

Το δισκοπότηρο,μία ενεπίγραφη σφραγίδα για τα πρόσφορα, καθώς και ένα σπασμένο γυάλινο φιαλίδιο μύρου βρέθηκαν στο ίδιο σημείο και εκτιμάται ότι απέμειναν εκεί μετά τη βιαστική εγκατάλειψη του Κάστρου της Βελίκας, τον 7ο αιώνα, εποχή μεγάλης ανασφάλειας, λόγω συνεχών επιδρομών.
Για  περισσότερες  λεπτομεέρειες  στο ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου