Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Κλειστός ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα λόγω συνταξιοδότησης του μοναδικού φύλακα !






Λουκέτο στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα ....Λόγω συνταξιοδότησης του τελευταίου μόνιμου φύλακα, ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στην Ηλεία, το πρώτο ελληνικό μνημείο που αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, κλείνει για το κοινό τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.
Για να παραμένει ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ο τελευταίος φύλακας εργαζόταν εδώ και χρόνια χωρίς άδειες και ρεπό, αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο  επικαλείται το tanea.gr. 

Μετά τη συνταξιοδότησή του, η φύλαξη ανατέθηκε με εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων, όπως εργατοτεχνίτες, οι οποίοι όμως δεν έχουν δικαίωμα να δουλέψουν Σαββατοκύριακο.

Ο ναός παραμένει έτσι ανοιχτός μόνο τις εργάσιμες ημέρες και μόνο μέχρι τις 3 μετά το απόγευμα.

Το θέμα γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), η οποία έκανε λόγο για «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη», «με συνέπειες τόσο για το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και για την τοπική κοινωνία». Όπως ανέφεραν οι αρχαιοφύλακες, μεγάλο είναι και το πρόβλημα που δημιουργείται στην ασφάλεια του μνημείου.

«Η λύση πρέπει να είναι μόνιμη, καθώς ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα είναι ένα μνημείο απομακρυσμένο, με πολλές ιδιαιτερότητες, οπότε για να λειτουργήσει σωστά και με ασφάλεια χρειάζεται τουλάχιστον έναν μόνιμο φύλακα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια. Η Εφορεία έχει ήδη γνωστοποιήσει το πρόβλημα στην κεντρική υπηρεσία, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει ενέργειες για την αύξηση του προσωπικού. .

Ο ναός  αυτός  είναι ο μοναδικός , που συνδυάζει στοιχεία και από τους τρεις αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της αρχαιότητας (δωρικός, ιωνικός, κορινθιακός), ενώ στο εσωτερικό του τμήμα, στον σηκό, υπήρχε κίονας που έφερε το αρχαιότερο γνωστό κορινθιακό κιονόκρανο, θραύσματα του οποίου φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου