Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Ανδρέας Τούσης , ο ηρωϊκός Αντιεισαγγελέας, που δεν προήχθη από τον Καραμανλή εξαιτίας της σύλληψης του Μαξ Μέρτεν...- Στη θέση του έβαλε τον Κόλια, μετέπειτα πρωθυπουργό της χούντας!!!

Ο ηρωϊκός Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, 
Α ν δ ρ έ α ς Τ ο ύ σ η ς, διαπρεπής νομικός, υψηλού ήθους, εξαιτίας της σύλληψης του εγκλημαατία  πολέμου Μαξ Μέρτεν, δεν προήχθη από την Κυβέρνηση  του "εθνάρχη" Κ Καραμανλή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως αναμενόταν.
Στη  θέση του  τοποθετήθηκε  ο Κων/νος Κόλλιας, ο μετέπειτα πρωθυπουργός της χούντας  !!!…
                       Ποιος  ήταν ο Α. Τούσης
Ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος το Μάρτιο του 1958 διέταξε τη σύλληψή του Ναζί εγκληματία και σφαγέα των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, Μαξ Μέρτεν.
Το εν λόγω χιτλερικό κάθαρμα και μέλος του Ναζιστκού κόμματος, εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από το 1947, επιμελήθηκε της μεταφοράς 45.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων στο Άουσβιτς, άρπαξε τις περιουσίες τους, ενώ ήταν κι ο τυμβωρύχος του εβραϊκού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης.
Μετά τον πόλεμο τόλμησε  και ήρθε στη Θεσσαλονίκη σαν...τουρίστας, αλλά αναγνωρίστηκε από κάποιους πολίτες και καταγγέλθηκε.
Η εντολή του εισαγγελέα  Τούση εκτελέστηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, Ταρασουλέα, και ο Μέρτεν  συνελήφθη και μετήχθη στην Αθήνα, όπου και προφυλακίστηκε! 
Αμέσως αρχίζουν οι έντονες πιέσεις των Γερμανών (καθόσον ο Μέρτεν ήταν σημαίνον στέλεχος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της τότε Ο.Δ.Γ), προς τον λεγόμενο «Εθνάρχη» Κ. Καραμανλή.
Ο Καραμανλής πήρε τον Τούση στο τηλέφωνο και τον απείλησε! 
Ο Α. Τούσης, κρατά ηρωική στάση κι αρνείται να αποφυλακίσει το χιτλερικό κάθαρμα: «Ό,τι λέει ο νόμος κ. Πρόεδρε»...

Η σύλληψη κι η προφυλάκιση Μέρτεν, φυσικά στέρησε από τον Τούση την προαγωγή του στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η Κυβέρνηση της ΕΡΕ έβαλε στη θέση του τον αυλόδουλο λεκέ, Κων/νο Κόλλια, μετέπειτα πρωθυπουργό της Χούντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου