Πλούσιο σε βιταμίνες και αμινοξέα είναι το ψωμί από αλεύρι Ζέας.
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά, γνωστά στον άνθρωπο.
Αναφέρεται και ως Ζειά.
Ορισμένες φορές μπλέκεται με το γερμανικό Dinkel ή την σίκαλη, ακόμα και με το καλαμπόκι, αφού ή λέξη ζέα (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.
Ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός γράφει πως
- αναφορά στην καλλιέργεια αυτού του δημητριακού στην Λακωνία κάνει ο Όμηρος γράφοντας: «...ζειαί τ' ηδ' ευρυφανές κρι λευκόν»
- αναφορά υπάρχει και στην Παλαιά Διαθήκη : «ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν διότι ήταν όψιμα» [έξοδος 9: 32,32].
Επίσης , στην κατανάλωση ζέας από Έλληνες, Αιγύπτιους, Ρωμαίους αναφέρονται ο Ηρόδοτος (5ος αιώνας π.χ.) ο γιατρός Γαληνός (2ος αιώνας π.χ.), ο Θεόφραστος(4ος αιώνας π.χ.) αλλά και ο Διοσκουρίδης (1ος αιώνας μ.χ.)
Ακόμη αναφέρεται , ότι ο Μ. Αλέξανδρος έδινε στους στρατιώτες του ψωμί από αλεύρι ζέας.
Η Ζειά ή Ζέα προέρχεται από τη λέξη «Ζείδωρος» (αυτός που δωρίζει ζωή) και προέρχεται από το δημητριακό ζέα. Η πόλη της Αθήνας ονομαζόταν Ζείδωρος γιατί τα εδάφη της χάριζαν στους κατοίκους το ντόπιο δημητριακό. Ακόμα, η μαρίνα της Ζέαςστον Πειραιά ονομάστηκε έτσι επειδή από εκεί γινόταν η διακίνηση της ζέας προς τα άλλα λιμάνια.
Τα θρεπτικά συστατικά του αλευριού ζέας δεν διαφέρουν από τα άλλα είδη αλεύρων σίτου εκτός του ότι περιέχουν μικρότερες ποσότητες γλουτένης, μεγαλύτερες ποσότητες λυσίνης (βασικού αμινοξέος, συστατικού πρωτεϊνών) και μεγαλύτερες ποσότητες του ιχνοστοιχείου μαγνήσιο.
Το αλεύρι ζέας περιέχει :
- βιταμίνη Α,
- θειαμίνη και
- βιταμίνες της ομάδας Β, [ριμποφλαβίνη, (Β2), νιασίνη(Β3), παντοθενικό οξύ (Β5), βιταμίνη (Β6)],
- φολικό οξύ,
- βιταμίνη Ε, και
- βιταμίνη Κ.
Τα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στην ζέα εκτός του μαγνησίου είναι
- ο σίδηρος,
- ο φώσφορος,
- το κάλιο,
- το νάτριο,
- ο ψευδάργυρος και το μαγγάνιο.
Περισσότερα σε, tipota3blogspot.com 29.10.14 &iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου