Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Στον μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι το Βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της Σκέψης





Στον σαουδάραβα μπλόγκερ Ραΐφ Μπαντάουι, η καταδίκη του οποίου σε 1.000 βουρδουλιές και δέκα χρόνια φυλάκιση έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, απονεμήθηκε το φετινό Βραβείο Ζαχάροφ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, το οποίο απονέμει το βραβείο για την ελευθερία της Σκέψης, απηύθυνε έκκληση στον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να τον αφήσει ελεύθερο, ώστε να παραλάβει το βραβείο του.
Ο 31 ετών Μπαντάουι έχει κριθεί ένοχος για προσβολή του Ισλάμ και παραβίαση της νομοθεσίας περί τεχνολογίας. 
Επί της ουσίας, ο νεαρός μπλόγκερ τιμωρείται επειδή «τόλμησε» να ιδρύσει ιστοσελίδα (Liberal Saudi Network) για την προάσπιση της ελευθερίας του λόγου στη χώρα του.

«Στην περίπτωση του κυρίου Μπαντάουι, τα θεμελιώδη δικαιώματα όχι απλώς δεν τηρούνται αλλά παραβιάζονται κατάφωρα. Καλώ τον βασιλιά να του απονείμει χάρη και να του επιτρέψει να έλθει να παραλάβει το βραβείο του», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Βραβείο Ζαχάροφ απονέμεται κάθε χρόνο, από το 1998, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρόσωπα ή οργανισμούς που έχουν αφιερωθεί στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
 Nonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου