Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Δέχτηκε η Ελλάδα τη φιλοξενία 50.000 προσφύγων στο έδαφός της, ύστερα από πιέσεις της Κομισιόν και της Μέρκελ.- Ικανοποιημένη η κυβέρνηση για την αποτροπή κατασκευής στρατοπέδου γκέτο στην Αθήνα !





Τη δημιουργία 100.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», εκ των οποίων οι 50.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα, συμφώνησε η μίνι-σύνοδος κορυφής που συγκλήθηκε εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την προσφυγική κρίση.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της συνόδου, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο σενάριο δημιουργίας μιας «πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας.Δηλαδή ενός  στρατοπέδου- γκέτο  μέσα στην Αθήνα!

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει να συστήσει 30.000 προσωρινές θέσεις φιλοξενίας μέσα στο 2015, δηλαδή μέσα στις επόμενες 10 εβδομάδες.
Η Αθήνα  θα έχει την ευθύνη να παράσχει στέγη, τροφή, φαρμακοϊατρική περίθαλψη και υπηρεσίες αποχέτευσης στα άτομα στα οποία θα δώσει κατάλυμα.

Παράλληλα, η Αθήνα δεσμεύεται πως θα συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR) για τους Πρόσφυγες προκειμένου να δοθούν επιδοτήσεις ενοικίων και να ενεργοποιηθούν προγράμματα φιλοξενίας για την υποδοχή επιπλέον 20.000 εκτοπισμένων ανθρώπων.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «αναμένεται» να δοθεί «οικονομική υποστήριξη» τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ύπατη Αρμοστεία, όμως το ύψος των πόρων δεν διευκρινίζεται. Σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη συνδρομή του κοινοτικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η μέση διάρκεια της φιλοξενίας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, όμως κατά πάσα πιθανότητα θα εξαρτάται, εν μέρει τουλάχιστον, από το ρυθμό λειτουργίας του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της Ε.Ε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (Hotspots), ούτως ώστε να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες της Ε.Ε. και ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος σε αυτό το ζήτημα.

Υπογράμμισε ακόμα ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι συζητήσεις για συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας με στόχο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, και πως θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τον επαναπατρισμό ανθρώπων από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο.

«Στοπ» στις ανεξέλεγκτες μετακινήσεις προσφύγων

Στο κρίσιμο μέτωπο της ελεύθερης μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τις βαλκανικές χώρες προς τη Βόρεια Ευρώπη – που ήταν άλλωστε στο επίκεντρο της συνόδου – οι ηγέτες 10 κρατών της Βαλκανικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης δέχτηκαν να «αποθαρρύνουν» την προώθηση προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα των γειτόνων τους χωρίς να τους «ενημερώσουν».

Υπό το βάρος μιας κρίσης που απειλεί να προκαλέσει ντόμινο κλεισίματος συνόρων, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Καταστήσαμε ξεκάθαρο ότι η πολιτική του απλώς αφήνω ανθρώπους να περνούν πρέπει να σταματήσει και αυτό είναι που θα γίνει».

Στο έγγραφο της συμφωνίας δεν υπάρχει αυστηρή αναφορά για τερματισμό της εν λόγω πολιτικής, όπως, όπως επισήμανε εμμέσως στις δηλώσεις του και ο Αλέξης Τσίπρας, το αποτέλεσμα δεν θα είναι η πλήρης κατάργηση των μετακινήσεων, αλλά η ουσιαστική επιβράδυνσή τους.

Συμφωνήθηκε ακόμα να υπάρχει τακτική ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις βαλκανικές χώρες για τον όγκο των προσφυγικών κυμάτων και να συσταθούν εντός 24 ωρών διακρατικά σημεία επαφής για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσεων.

Ταυτόχρονα, οι ηγέτες δεσμεύονται για την καλύτερη δυνατή καταγραφή και ταυτοποίηση των ανθρώπων που φτάνουν στα σύνορά τους, με «μέγιστη χρήση βιομετρικών δεδομένων», και για τον ταχύτερο επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο. «Καταγράψτε τους πάντες, χωρίς καταγραφή δεν υπάρχουν δικαιώματα», είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Γιούνκερ.

Ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα

Σε ό,τι αφορά τα σύνορα, στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε η ενίσχυση της «διαχείρισης» των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις μεθόριους Ελλάδας, Αλβανίας και ΠΓΔΜ, κάτι που περιλαμβάνει τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στην περίπτωση της χώρας μας, η Frontex αναλαμβάνει να βοηθήσει την καταγραφή των αφίξεων.

Στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά σε κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο. Επισημαίνεται όμως η ανάγκη οριστικοποίησης της συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για τη διαχείριση των ανθρώπινων ροών, με «πλήρη αξιοποίηση» των συμφωνιών επανεισδοχής που έχουν συναφθεί με την τουρκική πλευρά για τον επαναπατρισμό μεταναστών και της προοπτικής απελευθέρωσης των θεωρήσεων για είσοδο Τούρκων στη Ζώνη Σένγκεν.

Ακόμα, συμφωνήθηκε η βελτίωση της συνεργασίας στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, με την εμπλοκή και της Ύπατης Αρμοστείας, κι όχι φύλαξή τους από τη Frontex, όπως προτάθηκε σε κάποιο σημείο.

Η Σλοβενία θα λάβει άμεσα 400 αστυνομικούς-συνοριοφύλακες.

Στη μίνι-σύνοδο, συμμετείχαν η Ελλάδα, η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία η Σερβία, η Αλβανία και η Γερμανία.

Πηγή:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου