Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο Νίκος Ζαχαριάδης και η επιστολή του για συστράτευση κατά των Ιταλών φασιστών ...

Σαν σήμερα , στις 31- 10- 1940 ,ο Ν. Ζαχαριάδης ,με επιστολή του μέσα από τη φυλακή, καλεί τους Έλληνες, να πολεμήσουν τους Ιταλούς.
Συγκεκριμένα: .
* Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης το 1936, ένα μήνα μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Μεταξά συνελήφθη και φυλακίστηκε σε απομόνωση, στις φυλακές Κερκύρας, στην "Ακτίνα Θ΄". 
* Αργότερα μεταφέρθηκε σε φυλακές της Αθήνας,  και τρεις ημέρες μετά την επίθεση των Ιταλών φασιστών στην Ελλάδα , δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου 1940 , δημοσιεύει τη γνωστή ανοικτή επιστολή προς τον ελληνικό λαό, με την οποία τον καλούσε να αντισταθεί και να πολεμήσουν κατά των Ιταλών φασιστών, τονίζοντας μεταξύ άλλων:
    "Ο Λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο απελευθερωτικό ενάντια στο Φασισμό του Μουσολίνι [...] Στον πόλεμο αυτό, που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. [...] Όλοι στον αγώνα, ο καθένας στη θέση του και η νίκη θάναι νίκη της Ελλάδας και του λαού της.   
Η επιστολή αυτή ήταν επόμενο να προκαλέσει σύγχυση στις γραμμές του κόμματος και τις κατευθύνσεις της Κ.Δ. Ακολούθησαν δυο ακόμη επιστολές, στις 26 Νοεμβρίου και 15 Ιανουαρίου του 1941, στις οποίες όμως εξέφραζε αντικρουόμενες θέσεις ως προς τον χαρακτήρα του πολέμου ως "ιμπεριαλιστικού".  Υπόψη ότι στις 10 Ιανουαρίου η Κ.Δ. καταδίκασε τη συγκεκριμένη θέση του Ζαχαριάδη, αυτής της  αμφιλεγόμενης  προσωπικότητας.
Πηγή:Bικιπαίδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου