Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ολαντρέου και Τσιπραντρέου..


.


Στον Ολάντ βρήκε την ευκαιρία να την «πέσει» ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την παρουσία του στο Παρίσι στο πλαίσιο της «ευρωπαϊκής περιοδείας» του. Εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΚ Γαλλίας και γαλλική Αριστερά κατηγόρησε το Γάλλο πρόεδρο ότι «λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της κυβέρνησης Μέρκελ».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ειρωνικά ότι ο Ολάντ δεν «έχει ακούσει τίποτα από τη διεθνή συζήτηση για την αποτυχία της λιτότητας στην Ελλάδα» και δεν «βλέπει ότι το μόνο που καταφέρνει η λιτότητα είναι να βαθαίνει την οικονομική κρίση με την ύφεση που τροφοδοτεί και την ίδια στιγμή να δημιουργεί πρόβλημα Δημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι «αν η κυβέρνηση Ολάντ ήταν διαφορετική, ολόκληρη η Ευρώπη θα ήταν σήμερα διαφορετική. Αλλά, αντί για αντίβαρο και ανάχωμα στο νεοφιλελευθερισμό και τη ‘γερμανική Ευρώπη’, η κυβέρνηση Ολάντ λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της κυβέρνησης Μέρκελ και ως απολογητής της πιο δεξιάς πολιτικής που έχει ποτέ υποστεί η Ευρώπη».

Κάποιος πάντως θα έπρεπε να υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα ότι το ΚΚ Γαλλίας είναι σε τροχιά συνεργασίας με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ολάντ στις δημοτικές εκλογές της Γαλλίας. Ακόμα και στο δήμο του Παρισιού θα κατεβάσει κοινό υποψήφιο κομμουνιστών και σοσιαλιστών!Δηλαδή ένα εκ των μεγαλύτερων κομμάτων συμμάχων του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη θα συνεργαστεί με το κόμμα και τον πρόεδρο που σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «λειτουργεί ως πολιτικός πολλαπλασιαστής της Μέρκελ» και είναι «απολογητής της πιο δεξιάς πολιτικής»!

Αυτό δε, είναι και η αφορμή να έχουν δημιουργηθεί σύννεφα στις σχέσεις του Γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος και στη συνεργασία του με τον Ζαν Λυκ Μελανσόν τον ηγέτη του Αριστερού Μετώπου. Επιπλέον δε, ο πρώην σοσιαλδημοκράτης Μελανσόν πιο διορατικός καθώς φαίνεται (υπήρξε και θαυμαστής του Ούγο Τσάβες) μπροστά στον κίνδυνο να καρπωθεί όλο τον ευρωσκεπτικισμό η Λεπέν με δηλώσεις του έχει υπαινιχθεί ότι το ευρώ δεν μπορεί να είναι πάνω απ’ τα συμφέροντα του γαλλικού λαού και των άλλων λαών του ευρωπαϊκού νότου. Τοποθέτηση που μοιάζει περισσότερο με αυτή του Λαφοντέν, παρά τους όρκους πίστης στην ευρωζώνη απ’ την ηγεσία του ΚΚ της Γαλλίας.

Επιπρόσθετα στους κόλπους (και) της γαλλικής αριστεράς αναπτύσσονται διεργασίες κυρίως στο επίπεδο οικονομολόγων και μάλιστα έχουν εκδοθεί και σχετικά βιβλία μελέτες τελευταία σύμφωνα με τα οποία πρέπει «να τελειώνουμε με την Ευρώπη» εννοώντας την «υπαρκτή ΕΕ» ασκώντας κριτική στις ηγεσίες της γαλλικής αριστεράς ότι χαρίζουν τον ευρωσκεπτικισμό στην ακροδεξιά της Λεπέν.
Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας με ποιους ακριβώς θα κάνει την «ανατροπή και την επανάσταση»; Με τους συνεργάτες του «πολλαπλασιαστή της Μέρκελ και απολογητή της δεξιάς πολιτικής» Ολάντ ή με τους Γάλλους αριστερούς που δε θα έλεγαν όχι στη διάλυση της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ή μήπως οι διευκρινίσεις δεν τον βοηθούν λόγω εκλογών
Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου