Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Οι Αμερικανοί κοιμούνται όσο και οι κυνηγοί - τροφοσυλλέκτες!!!




ANAHAD O’ CONNOR / THE NEW YORK TIMES

Τελικά, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα, 
δεν μας λείπει ύπνος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι περισσότεροι ενήλικες κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες.

Επί πολλά χρόνια, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι τα «έξυπνα» κινητά, οι οθόνες των τηλεοράσεων, αλλά και οι εντατικοί ρυθμοί της σύγχρονης ζωής διαταράσσουν τον ύπνο, πυροδοτώντας τελικά μια πραγματική επιδημία αϋπνίας. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, μάλιστα, οι Αμερικανοί κοιμούνται δύο ή τρεις ώρες λιγότερο από ό,τι πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Μια νέα μελέτη, όμως, έρχεται να ταράξει τα νερά. Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί, κατά μέσο όρο, κοιμούνται ακριβώς όσο τα μέλη τριών κοινοτήτων τροφοσυλλεκτών-κυνηγών, που φυσικά δεν διαθέτουν ηλεκτρικό ρεύμα και ο τρόπος ζωής τους παραμένει αμετάβλητος επί εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται για τις φυλές Χάντζα και Σαν της Αφρικής και τους Τσιμανέ της Νότιας Αμερικής, οι οποίοι, μάλιστα, κοιμούνται λιγότερο από πολλούς Αμερικανούς.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι εκπληκτικά, κυρίως επειδή οι υγειονομικές αρχές χρόνια υπεδείκνυαν ότι οι Αμερικανοί πάσχουν από αϋπνία και ότι είναι απαραίτητές επτά ώρες ύπνου για τη διατήρηση της καλής υγείας. Πολλές μελέτες, εξάλλου, υποδεικνύουν ότι η έλλειψη ύπνου, ανεξαρτήτως άλλων παραγόντων, όπως είναι η φυσική δραστηριότητα, σχετίζονται με την παχυσαρκία και τα χρόνια νοσήματα.

Και όμως, οι φυλές που περιλήφθηκαν στην τελευταία μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Current Biology, είναι υγιείς και σε καλή φυσική κατάσταση, παρότι ο ύπνος τους είναι λιγότερος από αυτόν που απολαμβάνουμε στις βιομηχανικές κοινωνίες. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η ενέργεια που δαπανούν καθημερινά είναι περίπου ίση με αυτή των περισσότερων Αμερικανών, γεγονός που υποδεικνύει ότι δεν είναι η φυσική τους δραστηριότητα που τους διατηρεί σε καλή υγεία.

Η επικρατούσα άποψη δέχεται ότι ο άνθρωπος εξελίχθηκε για να πηγαίνει για ύπνο κατά τη δύση του Ηλίου και υποστηρίζει πως καταλήγουμε στα κρεβάτια πολύ αργότερα επειδή κατακλυζόμαστε από τεχνητό φως, επισημαίνει ο Ζερόμ Σίγκελ, συντάκτης της νέας μελέτης και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ανθρώπινης Συμπεριφοράς Σεμέλ του Πανεπιστημίου UCLA.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Τα μέλη των κοινοτήτων τροφοσυλλεκτών-κυνηγών που μελέτησαν, τα οποία κοιμούνταν στο εσωτερικό ή έξω από τις αυτοσχέδιες καλύβες τους, δεν κοιμούνταν με τη δύση του Ηλίου. Αυτοί οι τροφοσυλλέκτες-κυνηγοί συνήθως παρέμεναν ξύπνιοι επί τρεις ή τέσσερις ώρες, χωρίς άλλο φως, παρά αυτό μιας μικρής φωτιάς που είχε ανάψει ώστε να μην πλησιάζουν τα άγρια ζώα και να τους ζεσταίνει τους χειμωνιάτικους μήνες. Τις περισσότερες ημέρες, δε, ξυπνούσαν μία ώρα πριν από την ανατολή του Ηλίου, ενώ κατά μέσο όρο κοιμούνταν κάθε βράδυ 6,5 ώρες, λίγο λιγότερο δηλαδή από τον μέσο Αμερικανό. Στις ΗΠΑ οι περισσότεροι ενήλικες κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου