Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα και στο Τριγάζι Μεσσηνίας ;


Και νέος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στη Μεσσηνία; Μπορεί και ναι...
Στο όρος Τριγάζι της Μεσσηνίας , σε υψόμετρο 1000 μέτρων και αφού διανύσει κανείς τουλάχιστον 7 χιλιόμετρα δύσβατου, αγροτικού χωματόδρομου πάνω από
 την Ανω Μέλπεια Μεσηνίας
 για να φθάσει στο ύψωμα με το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία, εντοπίσθηκαν τα κατάλοιπα αρχαίου ναού, από την αρχαιολόγο δρ Ξένη Αραπογιάννη.
Τα ευρήματα :
  • Ο ναός ναός , χρονολογείται στα τέλη του 6ου – αρχές 5ου π.Χ. αιώνα
  • ο άγνωστος ναός διατηρείται μόνον ως προς τη θεμελίωσή του, διάσπαρτος όμως ήταν γύρω του ο χώρος από αρχιτεκτονικά μέλη, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση μικρής χριστιανικής εκκλησίας.
  • είχε μήκος περί τα 23 μέτρα, αν και οι μέγιστες σωζόμενες διαστάσεις του είναι 20,65×10,75 μέτρα ενώ το πάχος των τοίχων κυμαίνεται από 0,80 έως 0,90 μ. Τμήμα του όμως, το ανατολικό, έχει καταστραφεί πλήρως, γιατί είχε χρησιμεύσει ως θεμελίωση του χριστιανικού ναού.
  • Το 2010 ,που άρχισε η ανασκαφή , εντοπίσθηκαν εξαιρετικά ευρήματα,όπως χάλκινα αντικείμενα , μεγάλος αριθμός σιδερένιων όπλων και κυρίως αιχμών δοράτων που υπήρξαν αφιερώματα στο ναό. Επίσης ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνού άνδρα, πιθανόν πολεμιστή ,αφού άλλωστε κρατά δόρυ στο ένα χέρι και αναθηματική επιγραφή, χαραγμένη στο χείλος ενός τμήματος πήλινου αγγείου, όπου ξεχωρίζει η λέξη: ΑΝΕΘΕΚΕΝ
«Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος σε μια πολεμική θεότητα», λέει η κ. Αραπογιάννη. Για να προσθέσει:
  • «Η άμεση οπτική επαφή με τον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα αλλά και η ομοιότητα των αναθημάτων, κυρίως των σιδερένιων δοράτων, θα μπορούσαν να αποδώσουν τον ναό της Ανω Μέλπειας στον Απόλλωνα, χωρίς όμως να αποκλείεται η λατρεία της Αρτέμιδος ή της Αθηνάς».
Το ενδιαφέρον όμως είναι, ότι στο εσωτερικό του βρέθηκε ένα μικρότερο κτίσμα σωζόμενων διαστάσεων 15,60×2,18 μέτρα κατασκευασμένο από αργούς λίθους, χωρίς συνδετικό υλικό, η ανατολική πλευρά του οποίου ήταν επίσης κατεστραμμένη.

Για περισσότερα : tovima.gr,  Μαρία Θερμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου