Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΡΟΜΠΟΤ κινείται με τη ....σκέψη παραπληγικού ανθρώπου, και από απόσταση εξήντα χιλιομέτρων!!!



ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: παραπληγικός συνάνθρωπός μας , χρησιμοποιώντας μόνο τη ...Σ Κ Ε Ψ Η του κατάφερε να ..ελέγξει /κινήσει - μέσω Η/Υ - ΡΟΜΠΟΤ , που βρισκόταν ΕΚΑΤΟ χιλιόμετρα μακριά του!!! Ο ασθενής φορούσε ειδικό καπέλο με ηλεκτρόδια στο κεφάλι του, το οποίο “συνελάμβανε” τα εγκεφαλικά κύματα του νου του και μεταβίβαζε τις σχετικές εντολές στο ρομπότ, το οποίο βρισκόταν σε άλλη πόλη..Ο ασθενής έστειλε “νοητικά” μία εντολή σε έναν φορητό Η/Υ στο δωμάτιό του, ο οποίος τη μεταβίβασε σε έναν άλλο υπολογιστή και αυτός, με τη σειρά του, έδωσε εντολή να κινηθεί ένα μικρό ρομπότ ,ύψους 30 εκατοστών που βρισκόταν σε απόσταση 60 χλμ στο πανεπιστημιακό εργαστήριο στη Λωζάνη.
Όμως η έρευνα ακόμη συνεχίζεται, καθώς ορισμένες βελτιώσεις είναι αναγκαίες. Καθώς το ηλεκτρονικό σήμα από τον εγκέφαλο προς το ρομπότ μπορεί να «μπερδευτεί», αν στο δωμάτιο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι ή αν ο ασθενής αφαιρεθεί, κουραστεί και χάσει τη νοητική συγκέντρωσή του.

Κι άλλοι ελβετοί ερευνητές εργάζονται σε τέτοιες παρεμφερείς έρευνες, όπως η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Στεφανί Λακούρ που αναπτύσσει ένα «ηλεκτρονικό δέρμα» για ακρωτηριασμένους ή η ομάδα του καθηγητή Γκρεγκουάρ Κερτέν που προσπαθεί να κάνει τους παραπληγικούς να περπατήσουν ξανά μέσω της εμφύτευσης μόνιμων ηλεκτροδίων στον νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου