Πρόταση για την έγκριση του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507 της αμερικάνικης Pioneer DuPont καλούνται να ψηφίσουν στις 11 Φεβρουαρίου οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ.
Το συγκεκεριμένο καλαμπόκι (1507) έχει τροποποιηθεί ώστε να παράγει την παρασιτοκτόνο τοξίνη Bt, αλλά και να αντιστέκεται...
στο ζιζανιοκτόνο glufosinateammonium.
«Την ώρα που οι πολυεθνικοί κολοσσοί αγροτεχνολογίας Monsanto και BASF αποσύρονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει να "σερβίρει" τα "μεταλλαγμένα" από την πίσω πόρτα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace, καλώντας παράλληλα τον Ε. Βενιζέλο, ως προεδρεύων, να ηγηθεί πρωτοβουλίας για την απόσυρση της παραπάνω πρότασης έγκρισης.
«Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών καλείται να ζητήσει απόσυρση της πρότασης για καλλιέργεια του καλαμποκιού 1507, βάσει επιστημονικών και νομικών δεδομένων. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ήδη από το 2011, εντόπισε επιπτώσεις της τοξίνης του συγκεκριμένου "μεταλλαγμένου" καλαμποκιού σε ωφέλιμα έντομα. Επιπλέον δεν έχουν εκτιμηθεί επαρκώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εκτενούς καλλιέργειάς του», επισημαίνει η οργάνωση,
Σημειώνεται πως η Ελλάδα, εδώ και χρόνια, ψηφίζει σταθερά κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, απαγορεύοντας παράλληλα την καλλιέργεια τους σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Το νέο καλαμπόκι 1507 συναντά τη σφορδτή αντίσταση σε χώρες όπως οι Γαλλία, Αυστρία και Πολωνία.
Αντίθετα στη Μ. Βρετανία, την Ισπανία και τη Σουηδία υπάρχουν ολοένα περισσότεροι υποστηρικτές.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Farmers Weekly, 60% των βρετανών αγροτών θα καλλιεργούσαν γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι αν ήταν νόμιμο.
Σήμερα στην ΕΕ επιτρέπεται η καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου οργανισμού, του καλαμποκιού MON 810 του αμερικανικού κολοσσού Μοnsanto. Το είδος αυτό καλλιεργείται κυρίως στην Ισπανία, ενώ είναι απαγορευμένο σε οκτώ κράτη μέλη της ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σημ.: Σύμφωνα με πολυετή έρευνα που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Καν, το γενετικά τροποιημένο καλαμπόκι της Monsanto κρίθηκε καρκινογόνο, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο σε πειραματόζωα. Διαβάστε περισσότερα παρακάτω:
Έρευνα σοκ για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι
Σύμφωνα με έρευνα που διήρκεσε μεγάλο χρονικό διάστημα στο γαλλικό πανεπιστήμιο της Καν, το γενετικά τροποιημένο καλαμπόκι κρίθηκε καρκινογόνο, προκαλώντας μέχρι και πρόωρο θάνατο σε πειραματόζωα.
Η έρευνα διεξήχθη για δύο χρόνια στο πανεπιστήμιο της Καν σε διακόσιους αρουραίους με πλήρη μυστικότητα ώστε να μην υπάρξουν παρεμβάσεις από τους λομπίστες της Μονσάντο, αμερικάνικης εταιρείας που εδώ και χρόνια εμπορεύεται διεθνώς γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.
Για πρώτη φορά, ένας γενετικά μεταλλαγμένος καρπός, το καλαμπόκι και ένα ευρέως γνωστό φυτοφάρμακο το Round up αξιολογήθηκαν ολοκληρωμένα για τις επιπτώσεις στην υγεία, σε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου από τους τρείς μήνες που έχουν έως τα τώρα κάνει κυβερνήσεις και βιομηχανίες. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά αφού στα πειραματόζωα παρουσιάστηκαν καρκινογόνοι όγκοι οι οποίοι οδήγησαν πολλα από αυτά σε πρόωρο θάνατο. Κάποια εμφάνισαν ακόμη ηπατικές και νεφρικές παθήσεις, τα δε θηλυκά όγκους του μαστού.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, θορυβημένος, αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Οι επιστήμονες είχαν χωρίσει τα πειραματόζωά τους σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ετρέφετο με το γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Μονσάντο, η δεύτερη με το ίδιο καλαμπόκι ποτισμένο με το Round up και η τρίτη με απλό καλαμπόκι ποτισμένο με το ίδιο φυτοφάρμακο.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από την κατανάλωση καθενός από τα δύο αυτά προϊόντα προκαλεί μια πιό γρήγορα και επιθετικά στον θάνατο», δήλωσε ο καθηγητής Gilles Eric Seralini. Πρόσθεσε, ότι η έρευνα έγινε συγχρόνως και για τα δύο προϊόντα γιατί η Μονσαντο που εμπορεύεται επίσης το Round up έχει μεταλλάξει έτσι τα γεωργικά της προϊόντα ώστε να είναι ανθεκτικά στο φυτοφάρμακο. Στη Γαλλία, όπου απαγορεύονται τα μεταλλαγμένα προϊόντα, παρά τις έντονες πιέσεις των υποστηρικτών τους, η έρευνα έχει προκαλέσει σοκ. Ο δε πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Μαρκ Ερό αναγνώρισε τη σοβαρότητα του θέματος, σε ευρωπαϊκό μάλιστα επίπεδο.
Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου