Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Συνέντευξη με τον διωκόμενο Τούρκο δημοσιογράφο Ονούρ Ερέμ. Κινδυνεύει με φυλάκιση για συνέντευξη του Ταρίκ Αλί




Αποσπάσματα αυτής της συνέντευξης δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς, στο φύλλο 308, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, υπό τον τίτλο «Ο Ερντογάν θεωρεί τους δημοσιογράφους «τρομοκράτες με μολύβι»! »
Η δίκη του Ονούρ Ερέμ ξεκινά την Τρίτη 24 Μαϊου.

Αντιμετωπίζεις δύο διώξεις για προσβολή πολιτικών ηγετών. Μπορείς να μας εξηγήσεις αναλυτικά τι συνέβη και για τι κατηγορείσαι;
Στην Τουρκία, σχεδόν κάθε κριτική από δημοσιογράφους ή ακαδημαϊκούς θεωρείται από το καθεστώς είτε «προσβολή» είτε «προπαγάνδα [υπέρ της] τρομοκρατίας».
Σε αυτήν την τελευταία υπόθεση της συνέντευξης που πήρα από τον Ταρίκ Αλί, κατηγορούμαι για «προσβολή» του πρωθυπουργού. Η συνέντευξή μας έγινε αμέσως μετά την πρώτη σφαγή της Άγκυρας, στις 10 Οκτωβρίου 2015, και τον ρώτησα για τις σκανδαλώδεις δηλώσεις της κυβέρνησης για την επίθεση. Ο Πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχε πει: «Είμαστε ένα κράτος δικαίου. Παρόλο που έχουμε τα ονόματα των εν δυνάμει βομβιστών αυτοκτονίας του ISIS, δεν μπορούμε να τους συλλάβουμε πριν δράσουν». Μια εξίσου συγκλονιστική δήλωση έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών Αλτινόκ: «Δεν υπάρχει κενό ασφαλείας που να συνέτεινε στη βομβιστική επίθεση της Άγκυρας». Οπότε όταν ρώτησα τον Αλί τι σκέφτεται για αυτούς τους δύο αξιωματούχους, εκείνος είπε: «Πρόκειται για τέτοιες ασυναρτησίες και ανοησίες ώστε εκπλήσσομαι που αυτοί οι δυο γελωτοποιοί είναι ακόμα στην κυβέρνηση».
Εξαιτίας της λέξης «γελωτοποιός» ο εισαγγελέας θέλει να μου επιβάλει ποινή φυλάκισης για προσβολή, από 14 έως 28 μήνες.
Η άλλη μου υπόθεση είναι ίσως ακόμα πιο παράλογη από αυτή. Περίπου ένα χρόνο πριν πληκτρολογούσα τις λέξεις «hırsız katil» (που σημαίνει «κλέφτης και δολοφόνος») στο Google και συνειδητοποίησα πως οι πρώτες δύο προτάσεις που κάνει το Google Autocomplete είναι «Ερντογάν» και «AKP» (το κυβερνών κόμμα). «Κλέφτη και δολοφόνε Ερντογάν» και «Κλέφτες και δολοφόνοι του AKP » είναι δυο δημοφιλή συνθήματα στις διαδηλώσεις ενάντια στην κυβέρνηση και τον Ερντογάν, κατηγορώντας τους για διαφθορά και για σφαγές/φόνους στην Τουρκία.

Είναι κάτι που έχει δημοσιογραφικό ενδιαφέρον σε κάθε χώρα, να βλέπεις το Google Autocomplete να συσχετίζει τον πρόεδρο και το κυβερνόν κόμμα με τις λέξεις «κλέφτης και δολοφόνος». Έτσι έγραψα ένα σύντομο ρεπορτάζ για τα ευρήματα της αναζήτησης. Ως απάντηση υπέστην δίωξη για «προσβολή του προέδρου», με προτεινόμενη ποινή φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια.

Πρόσφατα ξαναπήρες συνέντευξη από τον Ταρίκ Αλί, που επανέλαβε τα σχόλιά του. Δεν φοβάσαι για μια νέα δίωξη; Έχεις πλήρη στήριξη από την εφημερίδα σου (Birgün) να συνεχίσεις;
Το ξέρω πως μπορεί να υπάρξει και νέα δίωξη, αλλά δε φοβάμαι γιατί γνωρίζω πως αυτό που δημοσιεύουμε είναι θεμιτή πολιτική κριτική. Μπορεί να χάσω τις υποθέσεις στα τουρκικά δικαστήρια αλλά ξέρω ότι θα τις κερδίσω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχω την πλήρη στήριξη της εφημερίδας μου.


Υπάρχουν άλλα άτομα στην εφημερίδα σου που έχουν αντιμετωπίσει ή αντιμετωπίζουν αυτήν την εποχή διώξεις για τέτοιες κατηγορίες;



Σχεδόν όλοι μας στην εφημερίδα έχουμε παρόμοιες υποθέσεις στα δικαστήρια. Έχουμε περίπου 100 υποθέσεις στα δικαστήρια αλλά μου είναι δύσκολο να δώσω ακριβή νούμερα γιατί κάθε εβδομάδα έχουμε νέες διώξεις. Ο αρχισυντάκτης μας έχει 20, οι 8 από τις οποίες είναι για «προσβολή του προέδρου» και έχει μια ποινή φυλάκισης για μια υπόθεση. Στον πρώην αρχισυντάκτη μας έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης 21 μηνών, και δεν είναι με αναστολή, που σημαίνει ότι μπορεί να πάει φυλακή μετά την απόφαση του Εφετείου το φθινόπωρο.


Έχεις έρθει σε επαφή ή σκοπεύεις να το κάνεις με τοπικούς ή ξένους φορείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του τύπου; Έχεις λάβει κάποια υποστήριξη μέχρις στιγμής;



Έχω έρθει σε επαφή με όλους τους και τους έχω ενημερώσει για την υπόθεσή μου. Ωστόσο, εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης στην Τουρκία, είναι πολύ δύσκολο για τέτοιες οργανώσεις να επικεντρωθούν και να καλύψουν όλες τις υποθέσεις. Υπάρχουν χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις, και κάποιοι δημοσιογράφοι είναι σε πολύ χειρότερη θέση από εμένα γιατί δεν κατηγορούνται μόνο για «προσβολή», αλλά και για «συνωμοσία, προπαγάνδα [υπέρ της] τρομοκρατίας, κατασκοπεία», κ.α.




Ποια είναι η γενικότερη κατάσταση των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία; Έχουν οι ξένοι δημοσιογράφοι μεγαλύτερη προστασία; Κατά πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση μετά την κλιμάκωση της σύγκρουσης στο τουρκικό Κουρδιστάν;



Στοχοποιούν όλους τους επικριτικούς δημοσιογράφους για να κάνουν τον πληθυσμό να σωπάσει και να κατασκευάσουν μια συναίνεση με τις δικές τους εφημερίδες που κάνουν προπαγάνδα. Ο πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να φιμώσει τα μέσα και κάθε κριτική με τέτοιες διώξεις για «προσβολή». Αυτό το άρθρο του ποινικού κώδικα σπανίως χρησιμοποιείτο μέχρι που ξεκίνησε η θητεία του στην προεδρία. Και η δικαστική εξουσία είναι τόσο πολύ υπό τον έλεγχο της εκτελεστικής, που παραβιάζει ανοιχτά ακόμα και την τουρκική νομοθεσία.

Οι ξένοι δημοσιογράφοι δεν βρίσκονται σε καλύτερη θέση. Οι άδειες παραμονής και εργασίας εξαρτώνται από τις δημοσιογραφικές ταυτότητες που στην Τουρκία δεν δίνονται από τις ενώσεις τύπου αλλά από την πρωθυπουργία. Για προφανείς πολιτικούς λόγους, δημοσιογραφικές ταυτότητες επικριτικών ξένων δημοσιογράφων δεν ανανεώνονται και εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τελευταίο παράδειγμα αυτό του Χασναϊν Καζίμ, ανταποκριτή του Der Spiegel στην Τουρκία.



Ο πόλεμος εναντίον των Κούρδων έχει επιπτώσεις σε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στην Τουρκία. Άνθρωποι στο Κουρδιστάν δεν έχουν τα δικαίωμα να ταξιδέψουν, το δικαίωμα στην ιδιωτική περιουσία ή μερικές φορές ακόμα και το δικαίωμα στη ζωή. Κούρδοι δημοσιογράφοι ξυλοκοπούνται και συλλαμβάνονται συνεχώς με κατηγορίες όπως «Έμοιαζε ενθουσιασμένη». [Στμ. Αυτό συνέβη με τη δημοσιογράφο Beritan Canözer, καθώς κάλυπτε διαδήλωση για το σπάσιμο του αποκλεισμού της Σουρ, της παλιάς πόλης του Αμέντ/Ντιγιάρμπακιρ]


Μπορείς να μας περιγράψεις την παρούσα κατάσταση ως προς την ελευθερία της έκφρασης γενικότερα;

Αφότου περισσότεροι από 2.000 ακαδημαϊκοί (συμπεριλαμβανομένων ακαδημαϊκών όπως ο Νόαμ Τσόμσκι) υπέγραψαν μια έκκληση όσον αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση στον πόλεμο εναντίον του PKK, όλοι τους υπέστησαν διώξεις και τώρα κάποιοι από αυτούς βρίσκονται στη φυλακή, σε απομόνωση!

Και αυτό θα χειροτερέψει στο άμεσο μέλλον. Τώρα ο πρόεδρος Ερντογάν ζητά από την κυβέρνηση να αλλάξει τον Αντι-Τρομοκρατική Νομοθεσία ώστε να γίνει πιο αυστηρή και να ορίζει «τρομοκράτες χωρίς όπλα» ή «τρομοκράτες με μολύβι», κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κατηγορήσει όλες τις κριτικές φωνές για τρομοκρατία.
Άλλο ένα παράδειγμα που μπορώ να σας δώσω είναι η υπόθεση του αντιρρησία συνείδησης Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί. Κατηγορήθηκε για «αποξένωση του κοινού από την στρατιωτική θητεία» εξαιτίας των αντιμιλιταριστικών του άρθρων που δημοσιεύτηκαν σε έναν ιστότοπο. Στην απόφαση ο δικαστής είπε: «Παρόλο που η ελευθερία της σκέψης είναι κατοχυρωμένη, δεν μπορέσαμε να δούμε σκέψεις σε αυτά τα άρθρα. Δεν υπάρχει θέση, αντίθεση και σύνθεση, δεν μίλησε για την αναγκαιότητα των στρατών σε αυτά τα άρθρα. Έτσι, αυτό που υπήρχε σε αυτά τα άρθρα ήταν ωμή πληροφορία, όχι σκέψεις. Ως αποτέλεσμα, το άτομο δεν μπορεί να επωφεληθεί της ελευθερίας της σκέψης!».
Σήμερα, όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα κέντρα των πόλεων έχουν απαγορευτεί, η αστυνομία επιτίθεται στην ημέρα της Γυναίκας, στην Πρωτομαγιά και σε κάθε τύπο συγκεντρώσεων, εκτός από τις πορείες τζιχαντιστικών οργανώσεων.

https://dejavugr.wordpress.com/ ,ΜΑΙΟΥ 22, 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου