Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Μένουμε νεκροζώντανοι...

Αποτέλεσμα εικόνας για νεκροζώντανη

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup, υποστηρίζοντας ότι "κλείνει ο φαύλος κύκλος αβεβαιότητας και ύφεσης και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές" αλλά στην πραγματικότητα η χώρα θα εξακολουθεί να κινείται σε μια γκρίζα ζώνη, αβέβαιων προοπτικών
Επί της ουσίας ο συμβιβασμός μεταξύ των επιδιώξεων Σόϊμπλε και ΔΝΤ μας δίνει μια μικρή ανάσα,κρατώντας μας όμως σε μια νεκροζώντανη κατάσταση.
Η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνει σε δόσεις, η ρύθμιση του χρέους επίσης σε δόσεις. Παράλληλα εκκρεμεί να μάθουμε τι συμπληρώσεις απαιτούνται στο μνημόνιο που ψηφίστηκε για να αρχίσουν οι αναγκαίες εκταμιεύσεις που θα καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Είναι προφανές ότι παρόλο που η κυβέρνηση εγκατέλειψε πλήρως υποσχέσεις και άσφαιρες απειλές, ψήφισε ένα ιδιαίτερα επώδυνο πακέτο μέτρων, οι ευρωπαίοι και το ΔΝΤ εξακολουθούν να μην την εμπιστεύονται.Φτάνουν έτσι να απαιτούν επιπλέον όρους δυσβάστακτους για οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα,που ενισχύει εκ των πραγμάτων ένα ήδη αρκετά διογκωμένο κύμα ευρωσκεπτικισμού που ενδημεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο η οριστική εγκατάλειψη της αντιμνημονιακής σημαίας από τον κ.Τσίπρα και η αποδοχή, ως μοναδικής λύσης, της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για επάνοδο στην κανονικότητα. Με πρώτη προϋπόθεση βέβαια,ότι η συμφωνία που ψήφισαν θα εφαρμοστεί και δεν θα μετατραπεί σε μια μάχη εσωκομματικών ισορροπιών και επικοινωνιακών παιγνιδιών. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη προϋπόθεση που έχει να κάνει με τις αντοχές και τις ανοχές της κοινωνίας.

Αν θα αντέξει δηλαδή η οικονομία,οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι στο νέο σκληρό πακέτο φορολογικών μέτρων και περικοπών .Αν οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για ανακοπή της ύφεσης και πλεονάσματα θα επιτευχθουν.Χωρις εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, χωρίς εγχώριες και ξένες επενδύσεις είναι αυτονόητο ότι ο κίνδυνος να παραμένουμε νεκροζώντανοι, σε μια κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας είναι απολύτως ορατός.Χάσαμε αλλεπάλληλες ευκαιρίες όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης λόγω των παλινωδιών του πολιτικού συστήματος.Τώρα έχουμε ακόμα μια ευκαιρία αν βέβαια δεν την σπαταλήσουμε λόγω ιδεοληψιών και διαχειριστικής ανικανότητας...

TO BHMA ,26.05.16

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου