Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Μέγα σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Σεξουαλικές επιθέσεις σε ιδιωτικά σχολεία για δεκαετίες
Πάνω από 200 υποθέσεις αποκαλύφθηκαν από εφημερίδα
 στη Βοστόνη 
- Οι περισσότερες έχουν παραγραφεί

Πάνω από 200 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και επιθέσεων σε ιδιωτικά σχολεία στις ΗΠΑ, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, αποκαλύφθηκαν από τον αμερικανικό Τύπο, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων στις τοπικές κοινωνίες. Το σκάνδαλο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς, όπως παρουσιάζεται στα δημοσιεύματα, οι υπεύθυνοι είτε καθυστέρησαν σημαντικά να αναλάβουν δράση, είτε αδιαφόρησαν, παρ' ότι είχαν γίνει καταγγελίες από τα θύματα.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Boston Globe, πολλά από αυτά τα γεγονότα, που εκτυλίχθηκαν στη Νέα Αγγλία, είναι ήδη γνωστά στις δικαστικές αρχές, ενώ γίνεται λόγος για περισσότερες από 90 προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Μεγάλος αριθμός των υποθέσεων αυτών παραγράφηκε και δεν μπορούν πλέον να υπάρξουν προσφυγές παρά μόνο σε αστικά δικαστήρια.

Εξήντα επτά και πλέον ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται στο επίκεντρο των κατηγοριών για σεξουαλικές επιθέσεις ή σεξουαλική παρενόχληση από το 1991, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε η Spotlight Team, η ομάδα των ερευνητών που αποκάλυψε τις υποθέσεις παιδεραστών ιερέων στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Κάποιες υποθέσεις χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950, άλλες όμως εκτυλίχθηκαν αργότερα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000.

Η Boston Globe αναφέρεται συγκεκριμένα στην υπόθεση ενός καθηγητή ο οποίος διέπραξε τα πρώτα του εγκλήματα το 1968 και εντούτοις συνέχισε να διδάσκει σε διάφορα σχολεία έως το 2003 και ταυτόχρονα να παρενοχλεί και να επιτίθεται σε εφήβους.

Το σχολείο St. George's στο Μιντλτάουν, στο Ρόουντ Άιλαντ βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας της αμερικανικής εφημερίδας. Το 2003 ένας προπονητής στο σχολείο κατηγορήθηκε από 11 μαθητές ότι επιδιδόταν σε άσεμνες κινήσεις έως κι ότι τους παρενόχλησε σεξουαλικά. Η διεύθυνση τον απέλυσε, ωστόσο έκρινε, έπειτα από έρευνες που διεξήγαγε, ότι τα γεγονότα που καταγγέλθηκαν δεν συνιστούσαν σεξουαλική επίθεση και επέλεξε να μην ενημερώσει τις δικαστικές αρχές. Ο προπονητής επαναπροσλήφθηκε. Όταν παραιτήθηκε με δική του βούληση το 2011 το St. George's δεν ενημέρωσε για τα γεγονότα το νέο του εργοδότη, τη Σχολή Taft στο Κονέτικατ.

Τον Δεκέμβριο η Boston Globe αποκάλυψε περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στο St. George's, ιδίως την υπόθεση της Αν Σκοτ, σε βάρος της οποίας ασκήθηκαν πιέσεις από τους ιθύνοντες του σχολείου να υπογράψει μια δήλωση εχεμύθειας αναφορικά με τις καταγγελίες της ότι έπεσε θύμα βιασμού το 1977. Η εφημερίδα καλεί τα πρόσωπα που διαθέτουν πληροφορίες για παρόμοια περιστατικά με εκείνα που αναφέρονται στο άρθρο να τις καταθέσουν.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου