Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Λέσβιοι στην Εθνική Αντίσταση


Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «ΑΙΟΛΙΔΑ», 
ο πρώτος τόμος 
του νέου βιβλίου του 
Γιώργου Γαλέτσα με τίτλο 
«ΛΕΣΒΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ   - ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ»το οποίο προλογίζει ο Μανώλης Γλέζος.

Τον Σεπτέμβριο του 2010, ο τότε δήμος Μυτιλήνης χρηματοδότησε την έκδοση του βιβλίου του «Στο σημάδι», αφιερωμένου στους 42 πατριώτες που εκτελέστηκαν από γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο άλσος Τσαμάκια της Μυτιλήνης. Φιλοτεχνώντας το αφιέρωμα αυτό, ο συγγραφέας διαπίστωσε ότι δεκάδες Λέσβιοι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης έχασαν τη ζωή τους (σκοτώθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν, πέθαναν από κακουχίες ενώ ήταν κρατούμενοι) εκτός του χώρου Τσαμάκια, τόσο στο νησί όσο και σε πάμπολλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
Όλες αυτές οι εκτελέσεις, εκτός από το ονοματεπώνυμο, την οικογενειακή του κατάσταση, τον τόπο γέννησης, δημοσιοποιούνται για πρώτη φορά στο νέο βιβλίο «ΛΕΣΒΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ», συγκεντρωμένα, δημοσιευθέντα ή μη, ντοκουμέντα που 'χουν να κάνουν με την πορεία του καθενός προς το θάνατο, αλλά και τη μεταχείριση που έτυχαν οι ορφανεμένες οικογένειες από τις μετακατοχικές κυβερνήσεις.
Ο πρώτος τόμος του βιβλίου που κυκλοφορεί αναφέρεται σε 114 Λέσβιους, θύματα της γερμανο-ιταλο-βουλγαρικής κατοχής, κοινολογώντας για πρώτη φορά συγκεντρωμένα, δημοσιευθέντα ή μη, τεκμήρια, φωτογραφίες, ενθύμια, που έχουν να κάνουν με την πορεία του καθενός προς έναν αδόκητο θάνατο.
Συγκεκριμένα περιλαμβάνει τα κεφάλαια:
  • 1ο. Στρατόπεδο συγκέντρωσης Παύλου Μελά και φυλακές Επταπυργίου.
  • 2ο. Στρατόπεδα συγκέντρωσης Χαϊδαρίου, Λάρισας και τόποι εξορίας πολιτικών
  • κρατουμένων (Αϊ Στράτης, Ανάφη, Ακροναυπλία).
  • 3ο. Αντιστασιακές οργανώσεις ΕΑΜ- ΕΛΑΣ- ΕΔΕΣ- Όμηρος.
  • 4ο. Μεμονωμένες εκτελέσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας.
  • 5ο. Όμηροι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές και χώρους καταναγκαστικής εργασίας σε Αυστρία, Γερμανία, Τσεχοσλοβακίας.
Στα τέλη του φετινού Ιουνίου θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου στον ιστορικό τόπο εκτελέσεων του άλσους Τσαμάκια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου