Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Γαλλία: Το ισχυρό συνδικάτο CGT εμπόδισε την έκδοση όλων των εφημερίδων εκτός της «L'Humanité»

(φωτογραφία: KoS/wikipedia)


Η συνδικαλιστική οργάνωση CGT βρέθηκε στο στόχαστρο έντονης κριτικής για την «σκανδαλώδη» προσπάθεια της να χειραγωγήσει τον Τύπο, την Πέμπτη.

Το συνδικάτο κατηγορείται ότι εμπόδισε σχεδόν όλες τις εφημερίδες εθνικής κυκλοφορίας της Πέμπτης να εκτυπωθούν, στο πλαίσιο της κλιμακούμενης πανεθνικής απεργία τους κατά των αλλαγών της κυβέρνησης για την εργατική νομοθεσία.

Οι συνδικαλιστές της CGT απέκλεισαν τα πιεστήρια και τα σημεία διανομής τύπου και επέτρεψαν μόνο σε μία εφημερίδα να κυκλοφορήσει, στην αριστερών αποχρώσεων καθημερινή «L'Humanité», μετά και τη συμφωνία των υπευθύνων έκδοσης της με την απαίτηση του συνδικάτου να δημοσιεύσει μια επιστολή του επικεφαλής του, του Φιλίπ Μαρτινέζ.


Αυτή τους η κίνηση πυροδότησε κατηγορίες από τους συντάκτες εφημερίδων, που επέκριναν τους συνδικαλιστές για την «επαίσχυντη» προσπάθεια τους να πιέσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Όπως έγινε γνωστό , οι εκπρόσωποι του CGT ήρθαν σε επαφή με την ένωση των Γάλλων εκδοτών εφημερίδων την Τετάρτη το απόγευμα, απαιτώντας από κάθε καθημερινή εφημερίδα να περιλάβει ένα γραπτό ανακοινωθέν από τον Μαρτινέ, το οποίο και καλούσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.


Η «L'Humanité», η οποία ήταν στο παρελθόν το επίσημο όργανο του Γαλλικού Κομμουνιστικού κόμματος και η οποία, παρόλο που έχει εδώ και καιρό ανεξαρτητοποιηθεί, διατηρεί στενούς δεσμούς με τις πολιτικές ρίζες της, ήταν η μόνη εφημερίδα που δέχθηκε να δημοσιεύσει το άρθρο των συνδικαλιστών.

«Το CGT αποφάσισε να μπλοκάρει την εκτύπωση των εφημερίδων που αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν, υπό πίεση, ένα άρθρο που καλούσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο της για τα εργασιακά», δήλωσε ο Νικολά Μπειτού, ιδιοκτήτης της L'Opinion, σε ένα άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του. «Αυτή η σκανδαλώδης παρέμβαση από το συνδικάτο στο περιεχόμενο της ενημέρωσης πρέπει να καταγγελθεί ως μια λυπηρή επίθεση στη δημοκρατία», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο Λορέν Ζοφρίν, ο συντάκτης της αριστερής εφημερίδας «Libération» είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Εμείς δεν έχουμε ποτέ δημοσιεύσει ανακοινωθέν υπό πίεση και δεν πρόκειται να το κάνουμε ποτέ». Κατήγγειλε δε ως «επαίσχυντο και ηλίθιο» το αίτημα του CGT.

Ως απάντηση, ο Ντιντιέ Λούρντ, από το CGT, δήλωσε ότι η Ένωση δεν προέβαλε «καμία απαίτηση, ούτε κανένα τελεσίγραφο», αλλά απλώς πρότεινε σε όλες τις εφημερίδες να δώσουν χώρο και στο ανακοινωθέν του Μαρτινέζ.

Όλες οι Γαλλικές εφημερίδες ήταν ωστόσο διαθέσιμες την Πέμπτη, δωρεάν, στο διαδίκτυο, στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους.
Πηγή:  iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου