"Δυστυχώς ,με βάση τα δεδομένα, όπως προκύπτει, δεν έχω επιλογή ,και κρίνω,ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας έχουν πολύ σοβαρές και προσωπικές ευθύνες και ότι ο Πρόεδρος έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες. Η κύρια ευθύνη για την τραγωδία βαραίνει τον Πρόεδρο”!!!
Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, νομικός Πόλυς Πολυβίου. κλείνει το Πόρισμά του για τη φονική έκρηξη - στις 11 Ιουλίου- στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και καταστράφηκε ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Βασιλικού,
Ο κ. Πολυβίου έδωσε αυτούσιο το πόρισμά του στον τύπο(σ.σ. και νωρίτερα στον Πρόέδρο ,βλ. φωτο). Σε άλλο σημείο τονίζει:
- «Σέβομαι και τιμώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ως άνθρωπο και ως πολιτικό ηγέτη. Ποία ήταν, όμως, η αντίδραση του Προέδρου; Το «δεν γνωρίζω». Αυτό είναι απαράδεκτο. Η επίκληση της άγνοιας και της μη ενημέρωσης, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, δημιουργεί όχι μόνο θέμα εμπιστοσύνης στον ίδιο τον Πρόεδρο και στην Κυβέρνηση, αλλά και στο ίδιο το κράτος. Ο Πρόεδρος αποδίδει ευθύνες στους συνεργάτες του - σωστά, αλλά τις έχει και ο ίδιος. Είναι σχήμα οξύμωρο να έχουν ευθύνη οι πιο σημαντικοί υπουργοί της κυβέρνησης και οι στενοί συνεργάτες του και ο Πρόεδρος, που τους επέλεξε, να μην έχει ευθύνη»!!!
Και καταλήγει :
- «ο Πρόεδρος έχει σοβαρότερες ευθύνες, όχι μόνο θεσμικές, αλλά και προσωπικές.
- ο πρόεδρος δεν χειρίστηκε καλά το θέμα της παραμονής του φορτίου.
- ορθώς ήρθε το φορτίο. Αλλά από τότε που ήρθε, μέχρι την έκρηξη, επέδειξε ασύγγνωστη αμέλεια και ολιγωρία, με αποτέλεσμα να χαθούν 13 ζωές.
- ο Πρόεδρος απέτυχε να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών.
- δεν αναφέρομαι απλώς σε θεσμική και πολιτική ευθύνη.
- του καταλογίζω σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειές του».
Στο Πόρισμα, μεταξύ άλλων, ξεκαθαρίζει/αναφέρει και τα εξής:
1. Η έκρηξη δεν προκλήθηκε από δολιοφθορά, αλλά από αυτοανάφλεξη.
2. Ο τρόπος φύλαξης ήταν εντελώς ανεύθυνος.
3. Τα εμπορευματοκιβώτια είχαν απλώς τοποθετηθεί στη ναυτική βαση στο Μαρί,ετός κάθε συστήματος επιθεώρησης. Δεν υποβλήθηκαν σε χημικές αναλύσεις. Ούτε λήφθηκε μέτρο ασφάλειας, σε σχέση με την παραμονή τους στη ναυτική βάση.
4. Η αρχική τοποθέτηση οφειλόταν στην πεποίθηση, ότι ήταν ο πιο κατάλληλος χώρος για να αποφευχθεί δολιοφθορά.
5. Η απόφαση για κατακράτηση και εκφόρτωση λήφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διατήρησή του στην Κύπρο οφείλεται σε αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έστω κι εάν ο Πρόεδρος δεν υπέγραψε έγγραφο με το οποίο επιλέχθηκε το Μαρί, η απόφαση αυτή αποδίδεται στον Πρόεδρο.
6. Η κατάσχεση του φορτίου έγινε σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Όμως, ο χειρισμός μετά την εκφόρτωση και κατάσχεση συνιστά μια θλιβερή ιστορία αμέλειας και ανευθυνότητας. ...
7. Η επικινδυνότητα ήταν γνωστή και στους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αλλοίωση του φορτίου κατέστη γνωστή στον Πρόεδρο από τον Σεπτέμβριο του 2010. Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς από τον Γενάρη του 2009. Αλλά έμαθε - το αργότερο - τους κινδύνους τον Σεπτέμβριο.
8. Από τον Φεβρουάριο του 2011 ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι της έκρηξης. Η Κύπρος δεν συνεργάστηκε για την καταστροφή του φορτίου με την Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ. Υπήρχαν προσφορές για καταστροφή τους από τρίτες χώρες, αλλά δεν έτυχαν εκμετάλλευσης.
9. Ο Υπουργός Εξωτερικών επικαλέστηκε, κατ' επανάληψη, πολιτικούς λόγους για την μη καταστροφή του φορτίου. Και το Υπουργείο Αμύνης τους εξέλαβε ως οδηγία.
10. Ο Πρόεδρος έδωσε διαβεβαιώσεις στον Πρόεδρο της Συρίας ότι θα παραμείνει το φορτίο στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος μου έδωσε την σαφή τοποθέτηση ότι επρόκειτο για διπλωματικό χειρισμό. ...
11. Ο πολιτικός χειρισμός του θέματος ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τόσο λόγω της παραμονής του φορτίου στην Κύπρο, όσο και θεσμικά. Ουδεμία απόφαση λήφθηκε από το Υπουργικό. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αυτό.
12. Οι υπεύθυνοι αξιωματικοί στο Μαρί δεν ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο. Τους ανατέθηκε μόνο η φρούρηση. Ούτε οι ναύτες, ούτε κανένας, γνώριζαν πώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί κάποιο πρόβλημα, όπως πχ. η ανάφλεξη. Δεν έχουν ευθύνες οι υπεύθυνοι της Ναυτικής Βάσης. Ακόμα και όταν έγινε η σύσκεψη λίγες μέρες πριν την έκρηξη, οι υπεύθυνοι της Ναυτικής Βάσης είχαν αποκλειστεί. Δεν είχαν επαρκή γνώση. Ο πλοίαρχος, ο Λάμπρου, οι ναύτες, οι πυροσβέστες, τους χαρακτηρίζει ο αυθόρμητος ηρωισμός.
13. {...} Όταν στις 4/7/2011 εντοπίστηκε η πρώτη έκρηξη στο ένα εμπορευματοκιβώτιο έπρεπε να δοθεί εντολή για εκκένωση της περιοχής. Δεν έγινε.
14. Η πυροσβεστική δεν ενημερώθηκε πριν τις 6/7/2011.
15.Υπήρξε μια άδικη και αχρείαστη θυσία 13 ανθρώπων.
16."Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η πολιτεία επέδειξε ολιγωρία, αμέλεια, ανεπάρκεια στον χειρισμό του θέματος.
17. Το φορτίο παρέμεινε στον ίδιο χώρο και στην ίδια κατάσταση μάξιμουμ επικινδυνότητας. Γνώριζαν ο Πρόεδρος και οι Υπουργοί; Η απάντηση είναι καταφατική.
18. Τέθηκε μια ωρολογιακή βόμβα σε ένα στρατόπεδο και εμεινε εκεί μέχρι να εκτιναχθεί.
Πηγή : www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου