Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Σαντορίνη: το ηφαίστειο χασμουριέται, και ...κουνάει την ουρά τού Εγκέλαδου



Συνεχείς σεισμικές δονήσεις το τελευταίο διάστημα στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης.
Οι σεισμολόγοι ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ το ενδεχόμενο αυτές να έχουν σχέση με την ...Κρήτη.
Οι ...γεωλόγοι καθησυχάζουν σήμερα, αλλά χωρίς να αποκλείουν τίποτε ως μελλοντικό ενδεχόμενο, σε σχέση με το τι συμβαίνει στα έγκατα του ηφαιστείου της Σαντορίνης.
΄Ομως ΟΛΟΙ παραδέχονται ,πως εδώ και 12 μήνες υπάρχει ….ασυνήθιστη δραστηριότητα σ΄ αυτόν τον θαλάσσιο χώρο , ασχέτως αν αυτοί δεν μπορούν να δώσουν επιστημονική ερμηνεία. Λένε απλώς ,ότι όλα είναι ...υπό έλεγχο!
  • «Από τον περασμένο Ιανουάριο είμαστε σε μια διαφορετική φάση στην εξέλιξη του ηφαιστείου», επισημαίνει -στο«΄Εθνος»- ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο,
  • «Στο ηφαίστειο παρατηρούνται τρία χαρακτηριστικά:
  • επιφανειακές παραμορφώσεις λίγων εκατοστών, σύμφωνα με GPS που μετρούν τις μετακινήσεις του εδάφους.
  • αυξημένη σεισμικότητα στην Καλδέρα, συγκριτικά με την περίοδο 2000-10
  • κάποιες εκλύσεις αερίων για τις οποίες όμως, προς το παρόν, διαθέτουμε λίγα δεδομένα. Κάτι συμβαίνει κάτω και η πιθανότερη εξήγηση είναι η άνοδος του μάγματος».
Στην ίδια εφημερίδα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Κώστας Μακρόπουλος παραδέχεται:
  • «Είναι γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο παρατηρείται δραστηριότητα πάνω στην Καμμένη, η οποία εστιάζεται σε μικροσεισμούς, παραμορφώσεις ή έκλυση αερίων».
  • «Υπάρχουν ενδείξεις ότι «φουσκώνει», δηλαδή τα τοιχώματα διαστέλλονται σε βάθος 4 χιλιομέτρων στον κρατήρα. Αυτό εμμέσως δείχνει ότι υπάρχει κίνηση μάγματος. Γεωδετικές μετρήσεις δείχνουν παραμορφώσεις της επιφάνειας, καθώς μέσω δορυφόρων και λέιζερ καταγράφονται μετακινήσεις χιλιοστών. Επίσης έχουμε μετρήσεις αερίων που εκλύονται όπως διοξειδίου του άνθρακα και θείου. Ολα αυτά δείχνουν οτι είμαστε σε κατάσταση, όχι έντονη, αλλά σε μια φάση δραστηριότητας. Η εμπειρία λέει ότι αυτή μπορεί να καταλαγιάσει. Ως επιστήμονες όμως βρισκόμαστε σε εγρήγορση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου