Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Νέα όξυνση στις σχέσεις Γαλλίας -Τουρκίας για την Γενοκτονία των Αρνενίων



Νέα κρίση στις ήδη ταραγμένες σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία προκαλεί η ψήφιση, και από την Γερουσία (127 ψήφοι υπέρ και 86 κατά), στο Παρίσι, του νομοσχεδίου, με το οποίο ποινικοποιείται η άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Οι βουλευτές της Εθνοσυνέλεσης έχουν εγκρίνει, ήδη από τον περασμένο μήνα, το νομοσχέδιο, γεγονός που προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Προτού ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς τόνισε από το Στρασβούργο ότι η Αγκυρα θα μπορούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Γαλλίας.
«Θα είναι μια ιστορική ντροπή», είπε ο Αρίντς, προσθέτοντας ότι ο νόμος θα είναι «απειλή για την ελευθερία έκφρασης» και «αντίθετος προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Η Αγκυρα πάγωσε τις σχέσεις με το Παρίσι μετά την υπερψήφιση στη βουλή, και είχε απειλήσει για περαιτέρω μέτρα, αν ενέκρινε το νομοσχέδιο και η Γερουσία. Για να γίνει νόμος του κράτους απαιτείται η υπογραφή του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Σημειώνεται ,ότι η Γαλλία αναγνώρισε επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων το 2001, μία από περίπου 20 χώρες που το έχουν κάνει.
Σύμφωνα με την σημερινή εκδοχή του νομοσχεδίου, όποιος αρνείται την γενοκτονία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου