Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Τα ΤΗΓΑΝΗΤΑ φαγητά ΔΕΝ πειράζουν την καρδιά αν χρησιμοποιήθηκε ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ!


Κι άλλος ένας  μύθος ,που  αφορά τις επιπτώσεις των τηγανισμένων φαγητών  στην ΚΑΡΔΙΑ, καταρίπτεται  .
Σύμφωνα με νέα ισπανική επιστημονική έρευνα : τα  τηγανητά φαγητά  που έχουν  μαγειρευθεί με  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ή ΗΛΙΕΛΑΙΟ  ΔΕΝ πειράζουν την καρδιά.
Οι επιδημιολόγοι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Πιλάρ Γκουαγιάρ-Καστιγιόν του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal», σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν 41.800 Ισπανούς ενήλικους ηλικίας 29 έως 69 ετών για μια περίοδο 11 ετών, αναφορικά με τον τρόπο μαγειρέματος και το είδος των φαγητών που έτρωγαν, σε συνάρτηση με την υγεία τους. Κανείς δεν είχε πρόβλημα καρδιάς στο ξεκίνημα της έρευνας, ενώ στην πορεία υπήρξαν 606 περιστατικά καρδιολογικού προβλήματος και 1.134 θάνατοι.

Η μελέτη συμπέρανε ότι :
  • «σε μια μεσογειακή χώρα, όπου το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα λίπη για τηγάνισμα και όπου μεγάλες ποσότητες τηγανητών καταναλώνονται στο σπίτι και έξω από αυτό, δεν παρατηρήθηκε καμία σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση τηγανητών τροφών και στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή θανάτου».
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.bmj.com/content/344/bmj.e363
Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου