Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Σπάνιο αμερικανικό ντοκουμέντο για την καταστροφή της Σμύρνης



Ένα σπάνιο μαγνητοσκοπημένο ντοκουμέντο για την καταστροφή της ελληνικής Σμύρνης βρήκε τυχαία στα πράγματα του ....παππού του ένας Αμερικανός. Το φιλμάκι, αν και μικρής διάρκειας, αποδίδει πολύ καλά τη φρίκη εκείνων των ημερών της Μικρασιατικής καταστροφής και της σφαγής δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων.

Ο Τζορτζ Μαγκάριαν, ήταν Δ/ντής της Αμερικανικής Χριστιανικής Ένωσης στη Σμύρνη, την περίοδο της Μικρασιατικής καταστροφής.
Έχοντας εξασφαλίσει τη διαφυγή του από τη φλεγόμενη πόλη, βιντεοσκόπησε το χαμό που ακολούθησε τη γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων από τους Τούρκους, λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο , το οποίο τελικά τον ...οδήγησε στη Νέα Υόρκη, από όπου καταγόταν.

Το υλικό αυτό έμεινε ξεχασμένο στα πράγματά του για σχεδόν 90 ολόκληρα χρόνια, πριν ο εγγονός του το βρει τυχαία το Μάρτιο του 2008. Θέλοντας να διατηρήσει το ντοκουμέντο, το πήγε στη σκηνοθέτη Μαρία Ιλιού, η οποία ζει στην Ουάσινγκτον και συνεργάζεται με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Πρωτέας», η οποία ασχολείται με τη διατήρηση αρχειακού υλικού από την καταστροφή της Σμύρνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου