Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Μνημείο για δεκάδες χιλιάδες Έλληνες-θύματα του ΣΤΑΛΙΝ στα ΓΚΟΥΛΑΓΚ της Σιβηρίας,την περίοδο 1937-1938


Ο  αιμοσταγής "πατερούλης" Ιωσήφ ΣΤΑΛΙΝ ,φορτωμένος  παράσημα ...
Επιτέλους.
Στην τελική ευθεία  οι προσπάθειες για  ανέγερση μνημείου για τους δεκάδες  χιλιάδες  Έλληνες, που βρήκαν τραγικό θάνατο  στα γκουλάγκ της Σιβηρίας κατά την περίοδο 1937-1938, όπου τους είχε εξορίσει ο  αιμοσταγής ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ.
Εως πρότινος   ελάχιστες ήταν οι φωνές Ελλήνων  προσφύγων που κατήγγειλαν  τα  εγκλήματα σε  βάρος  δεκάδων πολιτικών προσφύγων συμπατριωτών μας  στην πρώην  ΕΣΣΔ όπου είχαν καταφύγει  για να  σωθούν  από τους Χίτες,τους δωσίλογους, τα τάγματα ασφαλείας και τους Αγγλους  πάτρωνές τους...
ΜΑΥΡΕΣ  σελίδες κι ΕΔΩ , αλλά και στη μεγάλη Ρωσία.
Διότι όσοι δεν  δήλωναν  υποταγή σε Ζαχαριάδηδες ή Κολιγιάννηδες  ή όπως  διάολο τους έλεγαν , στην ...καλύτερη περίπτωση τους περίμενε το γκουλαγκ και στη  χειρότερη η σφαγή ,όπως τα αρνιά το Πάσχα...
Και μη ξεχνάμε: ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ  σ΄αυτα τα ΜΕΓΑΛΑ εγκλήματα ήταν σχεδόν πάντοτε  ... Ελληνες , πρώην(;) ...σύντροφοι!
Την  πρωτοβουλία για την ανέγερση του ΜΝΗΜΕΙΟΥ είχε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας (ΑΓΟΟΡ), βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, Ιβάν Σαββίδης.
Το μνημείο θα ανεγερθεί στο κέντρο του Μαγκαντάν.
Η απόφαση για την ανέγερση του μνημείου πάρθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», στο οποίο εντάσσεται και η πολύχρονη έρευνα του συγγραφέα και ερευνητή, Ιβάν Τζούχα.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας , η «ελληνική επιχείρηση» εκκαθάρισης, ντιρεκτίβα Νο 50215 της NKBD (την μετέπειτα KGB), υπογεγραμμένη από τον διευθυντή Νικολάι Γιεζόφ, στενό συνεργάτη του Στάλιν, είχε ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» στη «μαύρη τρύπα» των γκουλάγκ τριάντα οκτώ χιλιάδες ελληνικής καταγωγής Σοβιετικοί πολίτες. Η επιχείρηση εξόντωσης ξεκίνησε τη νύχτα της 15ης Δεκεμβρίου του 1937, ταυτόχρονα σε όλη την επικράτεια της τότε ΕΣΣΔ. Πάνω από 20.000 εκτελέστηκαν και οι μισοί από τους υπόλοιπους στάλθηκαν στα στρατόπεδα της Κολιμά, όπου ελάχιστοι κατάφεραν να επιζήσουν.
Συνολικά ,στην περιοχή δημιουργήθηκαν  120 στρατόπεδα. Ο συνολικός αριθμός των κρατουμένων έφτασε τις 860.000. Επίσημα από αυτούς πέθαναν οι 120.000, δραπέτευσαν 7.800, αποφυλακίστηκαν 445.000 και..... αγνοούνται 297.000.
Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο κεντρικό Ιστορικό Αρχείο του Μαγκαντάν, έχουν βρεθεί οι φάκελοι 450 Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου