Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Κώστας Μπαλάφας :φωτογράφος της ζωής και των βιωμάτων του ελληνικού λαού

 
Οι φωτογραφικές μου εικόνες παρουσιάζουν τις εμπειρίες από τη ζωή, με κοινωνικό προβληματισμό και προσωπικά βιώματα. Στο σύνολο της δουλειάς μου, προσπάθησα να καταγράψω - όσο μου ήταν μπορετό- την πάλη του λαού για να απαιτήσει τα δικαιώματά του και μαζί τη μεταβατικότητα των καιρών μιας κοινωνίας που αναγκάζεται να αλλάξει τρόπο ζωής με ένα γρήγορο ρυθμό. Έτσι ,που μέσα σε λίγο καιρό ίσως λίγα πράγματα θα μείνουν με χαρακτήρα ελληνικό. Άλλαξε ο τρόπος που ζούμε και εργαζόμαστε, ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε κοινωνικά ή διασκεδάζουμε ομαδικά, ο τρόπος που χτίζουμε τα σπίτια μας για να στεγάσουμε τους εαυτούς μας και να φυλακίσουμε τα όνειρά μας. Χάθηκε η παλιά γειτονιά με τους φίλους και τους γνωστούς στο βωμό της αντιπαροχής για την οικονομία του χώρου. Πλέον έσμιξαν οι στέγες των σπιτιών και ξεμάκρυναν οι καρδιές των ανθρώπων. Χάθηκαν οι όμορφες συνήθειες του λαού μας, που όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής - από τη γέννηση έως το θάνατο- τα σημάδευε με μια τελετουργία. Σε κάθε κάλεσμα - για καλό ή για κακό- θα συμμετείχε σύσσωμη η κοινότητα”!

Τάδε έφη ο σεμνός , αλλά σπουδαίος
 Ηπειρώτης φωτογράφος  & κινηματογραφιστής Κώστας Μπαλάφας σε συνέντευξή του πριν από 12 χρόνια ( Εφημερίδα "Η ΕΠΟΧΗ", Κυριακή 17 Οκτωβρίου 1999,Γιάννης Βέλλης ).
Θα πείτε γιατί τη θυμηθήκαμε...
Ξαναείδαμε φωτογραφίες του με θέμα την πονεμένη-φτωχή ελληνική επαρχία και πεθυμήσαμε να βάλουμε κάτι από το θησαυρό του .
Και σύντομα θα επανέλθουμε , μοιράζοντας εν είδει “αντιδώρου” φωτογραφικούς θησαυρούς του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου