Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και η αντιμετώπιση


Λίγα λόγια για την “Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς”,που υπέστη και ο πρωθυπουργός Ανώνης Σαμαράς ,που αυτήν την ώρα χειρουργείται στο μάτι στο ΑΣΤΤΙΚΟ νοσοκομείο .Για να γνωρίζουμε επακριβώς για την ασθένεια αυτή και να μην ακούμε δημοσιογραφικές ...¨αναλύσεις” -παπαρολογίες στις Μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.
Τα στοιχεία που παραθέτουμε είναι από το www.athensvision.eu
  • Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα στρώμα νευρικού ιστού στο πίσω μέρος του ματιού που δέχεται το φως και στέλνει την εικόνα στον εγκέφαλο. Το μάτι είναι σαν μια κάμερα. Ο φακός στο μπροστινό μέρος του ματιού εστιάζει το φως πάνω στον αμφιβληστροειδή. Μπορείτε να σκεφτείτε τον αμφιβληστροειδή σαν το φίλμ της κάμερας.
  • Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς συμβαίνει όταν ο αμφιβληστροειδής τραβηχθεί μακρυά από τη φυσιολογική του θέση. Ο αμφιβληστροειδής δεν δουλεύει όταν είναι αποκολλημένος. Η όραση είναι θολή ... Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και σχεδόν πάντοτε προκαλεί τύφλωση εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως.
  • Αντιμετώπιση:
  • Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με αποκόλληση χρειάζεται να υποβληθούν άμεσα σε κάποια χειρουργική επέμβαση προκειμένου να επανέλθει ο αμφιβληστροειδής στη φυσιολογική του θέση. Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν. Η απόφαση για το ποια τεχνική θα εφαρμοστεί, καθώς και για το εάν αυτή θα γίνει υπό τοπική ή γενική αναισθησία θα εξαρτηθεί από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αποκόλλησης. Σε καθεμία από τις ακόλουθες μεθόδους ο οφθαλμίατρος σας θα εντοπίσει τις ρωγμές και θα χρησιμοποιήσει laser ή κρυοπηξία να τις «σφραγίσει».
Μετά το χειρουργείο
  • Αμέσως μετά το χειρουργείο κάποιος βαθμός ενόχλησης είναι αναμενόμενος. Λάμψεις και μυγάκια πιθανώς να επιμείνουν για μερικούς μήνες ακόμη. Αν έχει τοποθετηθεί αέριο ο οφθαλμίατρος σας θα σας προτείνει μια συγκεκριμένη θέση του κεφαλιού σας για κάποιο χρονικό διάστημα που συνήθως δεν υπερβαίνει τις 2-3 εβδομάδες. Δεν μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο μέχρις ότου το αέριο έχει απορροφηθεί, καθώς ταχεία άνοδος σε υψόμετρο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση στη πίεση του ματιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου