Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ελεύθεροι κυκλοφορούν πολιτικοί & αξιωματικοί στην Κύπρο , που συν-ευθύνονται για την τραγωδία στην ναυτική βάση


 
Επιστολές, που «καίνε» κορυφαίους πολιτικούς και αξιωματικούς ως συν-υπεύθυνους για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η εφημερίδα “Φιλελεύθερος”.
Με τίτλο «Επιστολές που καίνε- Διαπίστωσαν τον κίνδυνο, τον συζητούσαν, τίποτε δεν έγινε», η εφημερίδα δημοσιεύει επιστολές μεταξύ Εθνικής Φρουράς, του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών για το φονικό φορτίο.
Αποκαλύπτει ακόμη ,πως :
«σε σύσκεψη που έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 2011 τονιζόταν ότι το φορτίο έχει διαβρωθεί , υπήρχε κίνδυνος έκρηξης και διαφαινόταν μια διάθεση μετακίνησης του»!
Ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Πέτρος Τσαλικίδης, ο οποίος μετά τη φονική έκρηξη υπέβαλε την παραίτηση του :
- στην πρώτη επιστολή του, στις 28 Μαΐου 2009, προς το υπουργείο Άμυνας και τη Δ/νση Υλικού Πολέμου, ήταν πολύ αποκαλυπτικός για τους κινδύνους και την άγνοια  για το περιεχεόμενο των κοντέϊνερς. Επί λέξει ανέφερε:
1. Γνωρίζεται, ότι το κατασχεθέν από το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας φορτίο του «Μonchegorsk», το οποίο αποτελείται από 98 εμπορευματοκιβώτια και 400 τόνους γενικό φορτίο, βρίσκεται για φύλαξη από τις 3 Φεβρουαρίου 2009 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στην περιοχή Μαρί.
2. Για τη φύλαξη του φορτίου απαιτείται η διάθεση επί καθημερινής βάσης αριθμού στελεχών και οπλιτών, οι οποίοι και απαλλάσσονται από τα λοιπά καθήκοντά τους.
3. Λόγω του ότι το φορτίο εναποθηκεύθηκε σε υπαίθρια στοιβάδα, εγκυμονούνται κίνδυνοι πλήρους αλλοίωσής του και καταστροφής του σε παρατεταμένης διάρκειας εναποθήκευση, ιδιαίτερα των υλικών που βρίσκονται εκτός των εμπορευματοκιβωτίων.
4. Μεγάλο μέρος του φορτίου αποτελείται από διαφόρων ειδών πυρίτιδες των οποίων δεν γνωρίζουμε τη σύνθεση και την αντίδρασή τους σε υψηλές θερμοκρασίες ή ενδεχόμενους κινδύνους αποσταθεροποίησης - αλλοίωσης ή αυτανάφλεξης.
5. Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε όπως ενεργήσετε σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους για τη λήψη τελικής απόφασης ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του θέματος.
6. Υπόψη ότι, σε περίπτωση που το φορτίο και ειδικά οι πυρίτιδες παραμείνουν στην κατοχή της Δημοκρατίας, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κατασκευής στεγάστρου και άλλου). {...}
8. Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας" .

Έξι μήνες μετά, επανήλθε ο αρχηγός ,ζητώντας την επανεξέταση του προβλήματος και  τη λήψη τελικής απόφασης, αφού στο μεταξύ, όπως προκύπτει από δεύτερη επιστολή του προς το υπουργείο Άμυνας και τη Δ/νση Υλικού Πολέμου  (4-11-2009), πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών(6-8-09), χωρίς αποτέλεσμα!
Στην επιστολή του ο αρχηγός αναφέρει :
  • «Σας γνωρίζουμε ότι, με το (α) σχετικό, το ΓΕΕΦ επεσήμανε τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείων φορτίου «Μonchegorsk» και ζήτησε τη λήψη τελικής απόφασης για τη παραπέρα τύχη του. Ύστερα από το (β) σχετικό, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών σύσκεψη των αρμόδιων υπηρεσιών και αποφασίστηκε όπως, λόγω πολιτικών θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, το θέμα να επανεξεταστεί το Νοέμβριο του 2009. Επειδή το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό, παρακαλούμε για τις εκ νέου ενέργειές σας για τη λήψη τελικής απόφασης».
Τρεις εβδομάδες μετά το υπουργείο Άμυνας ,σε επιστολή του (στις 23-11-09) προς τον γενικό δ/ντή του υπουργείου Εξωτερικών, ζητούσε.... επανεξέταση του θέματος. Γράφει:
  • «...το ΓΕΕΦ επισημαίνει τους κινδύνους από την υπαίθρια εναποθήκευση του κατασχεθέντος από το Τμήμα Τελωνείου φορτίου του «Μonchegorsk» και ζητά λήψη τελικής απόφασης για την παραπέρα τύχη του..Το ΓΕΕΦ κρίνει το θέμα πολύ σοβαρό και ανησυχεί ιδιαίτερα από την παρατεταμένη υπαίθρια αποθήκευση του φορτίου ..”
Μια εβδομάδα μετά, στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ο γενικός δ/ντής του Υπουργείου Εξωτερικών απαοαντά:

  • «Σας πληροφορώ ότι κατά την άποψη του υπουργείου Εξωτερικών, οι πολιτικοί λόγοι, για τους οποίους είχαμε καταλήξει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα για αντιμετώπιση του ζητήματος κατά τη σύσκεψη του περασμένου Αυγούστου, δεν έχουν αλλάξει και επομένως δεν δικαιολογείται, προς το παρόν, οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο χειρισμού του θέματος».
Κι ύστερα  από όλα αυτά τα  αποκαλυπτικά ο Γενικός Εισαγγελέας Κύπρου  τι κάνει;;;;

Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ ,του ανταποκριτή Α. Βικέτου

Κεριά στο έδαφος και χάρτινη επιτύμβια στήλη ,έξω από το προεδρικό μέγαρο, κατά τη διάρκεια αγρυπνίας στη μνήμη των φονευθέντων στη ναυτική βάση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου