Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

΄Α ν θ ι μ ε , όχι κλιματιστικά στην παλαιοχριστιανική βασιλική της Αχειροποιήτου



Ἀχειροποίητος: παλαιοχριστιανική βασιλική της Θεσσαλονίκης, σωζόμενη σήμερα στην ίδια μορφή ,που κατασκευάσθηκε τον 5ο αιώνα, γεγονός που την καθιστά μοναδική στην ανατολική Μεσόγειο. Βρίσκεται στην οδό Αγίας Σοφίας, απέναντι από την πλατεία Μακεδονομάχων και η κατασκευή της τοποθετείται μεταξύ 450-475. Είναι αφιερωμένη στη Θεοτόκο και η ονομασία της οφείλεται στην "αχειροποίητη" λατρευτική εικόνα της Θεοτόκου δεομένης, που βρισκόταν στο ναό. Κι αυτήν   την εκκλησία παναγιώτατε  ΑΝΘΙΜΕ   δεν την πειράζεις, δεν  της βάζεις ...σώματα  αιρκοντίσιον...
Μακριά....Πολύ ενδιαφέρον  είναι το  ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας",που ακολουθεί  :

Από : την “Ελευθεροτυπία” ,ρεπορτάζ της Ν. Κοντράρου-Ρασσιά
Τρυπάς τους τοίχους μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής και μάλιστα της Αχειροποιήτου (Παναγίας) της Θεσσαλονίκης, της καλύτερα σωζόμενης εν Ελλάδι στη μορφή που κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα, για να περάσεις κλιματιστικά; «Ε, όχι!», είπαν σε όλους τους τόνους τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προχθές ως απάντηση στο αίτημα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ΄Ανθιμου για την εγκατάσταση κλιματιστικών στο ναό.
«Στην Αχειροποίητο δεν πάει κανείς για να απολαύσει θερμική άνεση. Πάει για προσευχή και περισυλλογή», επισήμανε η πρώην διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Τασούλα Τούρτα, υπενθυμίζοντας ότι η εκκλησία βρίσκεται 3 μέτρα κάτω από το έδαφος, έχει τοίχους πολύ παχείς, άρα εξασφαλίζει από μόνη της δροσιά το καλοκαίρι. Το χειμώνα το πρόβλημα είναι πιο σημαντικό, αλλά κι αυτό έχει αντιμετωπιστεί με ένα σύστημα ήπιας ρύθμισης της θερμοκρασίας με ηλεκτρικά αυτοφερόμενα σώματα, που τοποθετήθηκαν στο μνημείο χωρίς να του προκαλέσουν καμία βλάβη. Για την εγκατάστασή τους άλλωστε προηγήθηκε μελέτη του Πολυτεχνείου.

Η Μητρόπολη όμως τα θεωρεί ανεπαρκή. Κι ίσως να είναι, αλλά τα νέα κλιματιστικά θα τοποθετούνταν στην ανατολική πλευρά του ναού και συγκεκριμένα στην κόγχη του Ιερού που είναι, και όχι μόνο σημειολογικά, το πιο σημαντικό και καλοδιατηρημένο τμήμα της βασιλικής.

«Λυπάμαι, αλλά η πρόταση της Εκκλησίας δείχνει πως δεν νοιάζεται για τα μνημεία. Η Αχειροποίητος έχει δοθεί σε χρήση και πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου, αλλά οι διαχειριστές της πρέπει να καταλάβουν πως έχουν και υποχρεώσεις απέναντι σε τέτοιου είδους μνημεία», τόνισε ο Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής Αρχαιολογίας. Αρνητική ήταν η εισήγηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο και η αρμόδια 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου