Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Ο Μέγας Αλέξανδρος ...κυριεύει το Λούβρο

 
Γιγάντιες φωτογραφικές πινακίδες έχουν αναρτηθεί από την περασμένη εβδομάδα στην πρόσοψη του μουσείου Λούβρου προαναγγέλλοντας την μεγάλη έκθεση για την Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο, που πρόκειται να εγκαινιασθεί στις 13 Οκτωβρίου.

Περισσότερα από 600 αρχαία έργα τέχνης κυρίως από την Ελλάδα θα παρουσιασθούν στην έκθεση για την οποία συνεργάζονται ΄Ελληνες και Γάλλοι επιστήμονες με στόχο να συστήσουν στο γαλλικό και το διεθνές κοινό του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου τον απίστευτο αρχαιολογικό πλούτο της ε λ λ η ν ι κ ή ς  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ .
Μία πλούσια κληρονομιά των Μακεδόνων ,εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό.
Στην κεντρική αίθουσα εκθέσεων του Λούβρου, σε 1.100 τ. μ. δηλαδή, θα στηθεί η έκθεση με τίτλο «Αρχαία Μακεδονία: στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου»  και θα αφηγηθεί την πορεία της Μακεδονίας ανά τους αιώνες, σε εννέα θεματικές ενότητες.
Η αρχή γίνεται από τους Μυκηναϊκούς χρόνους και φθάνει ως την ΄Υστερη αρχαιότητα. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα εκτεθούν αρχαιότητες, που υπάρχουν στις συλλογές του Λούβρου από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο από τις εκστρατείες του Στρατού της Ανατολής (Armιe d’ Orient).
 Ακολουθούν οι ενότητες:
  • «Ανακάλυψη της αρχαίας Μακεδονίας», με την ιστορία των ανασκαφών του 1861 σε Βεργίνα και Πύδνα.
  •  «Από την αχλή της Ιστορίας στη διαμόρφωση του βασιλείου της Μακεδονίας (εποχή χαλκού έως 6ος αι. π.Χ.)», με ευρήματα από τη γένεση και διαμόρφωση του μακεδονικού βασιλείου.
  •  «Η εξάπλωση του μακεδονικού βασιλείου, από τον Αλέξανδρο τον Α' έως τον Μέγα Αλέξανδρο (5ος- 4ος αι. π.Χ.)».
  •  «Η Μακεδονί μετά τον Μέγα Αλέξανδρο: η ακμή της ελληνιστικής εποχής (3ος-2ος αι. π.Χ.)».
  •  «Η μακεδονική κοινωνία - όψεις της καθημερινότητας».
  •  «Οι τέχνες στην κλασική και ελληνιστική Μακεδονία» με έργα πλαστικής, ζωγραφικής, κοροπλαστικής, κοσμηματοτεχνίας και ψηφιδωτών. 
  •  «Θρησκεία, τελετουργία και ταφικές πρακτικές στην αρχαία Μακεδονία», με ειδώλια Ερωτα και Ψυχής, αποτροπαϊκές κεφαλές και ολόκληρο τον τάφο Ζ του Δερβενίου.
  •  «Μια νέα εποχή: η ρωμαϊκή κυριαρχία» και 
  •  «Ο μύθος του Αλεξάνδρου» με έργα που βρίσκονται στο Λούβρο και συμπληρώνονται με το άγαλμα του Αλεξάνδρου από την Πέλλα.
Ο κατάλογος της έκθεσης - πάνω από 800 σελίδες!- γράφτηκε με τη συμμετοχή 70 επιστημόνων, Ελλήνων και Γάλλων .
 Ταυτόχρονα, και καθ΄ όλη τη διάρκεια της έκθεσης ,που θα είναι ανοικτή ως 16 Ιανουαρίου 2012 ,οργανώνεται σειρά παράλληλων εκδηλώσεων με εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις για το κοινό, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία και ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο (2-4 Δεκεμβρίου), που θα εστιάσουν το ενδιαφέρον του κοινού στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Η έκθεση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο. 
Και θα περίμενε  κανείς  από την ελληνική κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου  να  δώσει  εντολή σε όλες τις ελληνικές πρεσβείες  και τα "λόμπι" τα οποία η χώρα μας πληρώνει , να είχαν ξεκινήσει ένα μ α ρ α θώ ν ι ο  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  για να τελειώνει μ΄αυτό το βουλγαρικο-σλαβικό  κατασκεύασμα των Σκοπίων  και αυτών που κρύπτονται  πίσω  από αυτό... Αλλλά η κυβέρνηση περί άλλων  τυρβάζει , αν το κάνει κι αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου