Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Προσωρινός δανεισμός 68 κυκλαδικών ειδωλίων στην Τουρκία


Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβού (ΚΑΣ) ενέκρινε την προσωρινή εξαγωγή 68 κυκλαδικών ειδωλίων από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ,το Μάιο, στην Τουρκία.
Προορισμός :η Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα το μουσείο Σακίπ Σαμπάντζι.
Έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό δεν έχει ξαναγίνει στην Τουρκία. Γι αυτό και η συγκεκριμένη είναι πολύ σημαντική, όπως υποστηρίζει ο Δ/ντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας.
Πρόκειται για ευρήματα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 π. Χ.).
Στόχος της έκθεσης είναι “να τονισθούν οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ των δύο περιοχών, τόσο σε πολιτισμικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο, την εποχή της ακμής του κυκλαδικού πολιτισμού, δηλαδή την 3η χιλιετία π. Χ.”, δηλώνει ο κ. Σταμπολίδης .
Ξεχνά να πει κάτι ουσιώδες και τόσο απλό ο κ. Σταμπολίδης , ότι δηλαδή στη Μικρά Ασία , για χιλιάδες χρόνια, υπήρχε μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ πολιτισμός . Οι Τούρκοι ήρθαν πολλούς αιώνες αργότερα.
Και ένα δεύτερο: η Άγκυρα ,σε κάθε ευκαιρία ...παρουσιάζει ως δικό της πολιτισμό αυτόν των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Επ΄ αυτού θα υπάρξει κάποιο σχόλιο από τον κ. Δ/ντή;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου