Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Και ο προπάππος μου ήταν Πολωνός...

Χαράς Ευαγγέλια.
Ο Γιωργάκης Παπανδρέου μετέβη στις 7 Απριλίου 2011 στη Βαρσοβία και δημοσίως αισθάνθηκε την ανάγκη να εκφράσει τη χαρά του γιατί ένας από τους παππούδες του  ήταν ο Πολωνοεβραίος Ζίγκμουντ Μινέϊκο ( φωτο άνω) τον οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ θέλησε να παρουσιάσει ως μεγάλο επαναστάτη και φιλέλληνα.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Donald Tusk ,στη Βαρσοβία,ο΄Ελληνας πρωθυπουργός ,μεταξύ άλλων,είπε :
Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, έχω συγγενικούς δεσμούς με την Πολωνία, καθώς ο προπάππος μου καταγόταν από την περιοχή του Μπιάουιστοκ. Ήταν πατριώτης και επαναστάτης Πολωνός, που έφυγε πρόσφυγας στην Ελλάδα και πάλεψε και εκεί, για την απελευθέρωση της Ηπείρου τότε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συνεχίζοντας την επαναστατική του δραστηριότητα.Μάλιστα, συνέβαλε και στην ανακάλυψη του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης κι έτσι έγινε και πολύ ένθερμος πατριώτης Έλληνας, κάνοντας την Ελλάδα δεύτερή του πατρίδα. Αισθάνομαι λοιπόν ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση για τις ρίζες που έχω εδώ, στην Πολωνία, και είμαι περήφανος γι’ αυτές”.

Κι αυτή είναι η θεώρηση του Γιωργάκη για τον προπάππο του , όπως φυσικά κάθε παιδί ονειρεύεται τους παππούδες του ... Δηλαδή τι να πείς σε ένα παιδί για τους παππούδες του...
΄Ελα όμως ...Ο προπάππος Ζίγκμουντ Μινέϊκο εγκαταστάθηκε στα Ιωάννινα αφού δραπέτευσε από τις φυλακές της Σιβηρίας στις οποίες είχε εγκλεισθεί καταδικασμένος σε 12ετη κάθειρξη.Νυμφεύθηκε μία Βουλγάρα ,από την οποια απέκτησαν μια κόρη, την Σοφία Μινέϊκο που αργότερα έγινε σύζυγος του Γεωργίου Παπανδρέου(φωτο κάτω αριστερά) , του αποκαλούμενου “γέρου της Δημοκρατίας”. Καρπός του έρωτά τους :ο Ανδρέας Παπανδρέου, πατέρας του Γιωργάκη.
Ερευνητέο παραμένει τι έκανε όμως ο Ζίγκμουντ Μινέϊκο στα Γιάννενα; Πολέμησε στο πλευρό του τούρκικου ττρατού, ως συνεργάτης του Γερμανού αρχιμηχανικού Φον ντερ Γκόλτς ή πάλεψε και εκεί, για την απελευθέρωση της Ηπείρου τότε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία”, όπως ισχυρίζεται ο δισέγγονος;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου