Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Σώστε τα πέτρινα γεφύρια

                                                    Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Λιθόκτιστα κτίσματα κοσμήματα .Γεφύρια πέτρινα , αριστουργήματα της λαίκής αρχιτεκτονικής , έργα κυρίως Ηπειρωτών λαμπρών μαστόρων.Κοσμήματα αληθινά σε δεκάδες ποτάμια της λεβεντογέννας Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.
΄Αντεξαν έστω και με πολλές φθορές στον πανδαμάτορα χρόνο , μα λαβώθηκαν από την αδιαφορία αρχόντων και αρχομένων.Λίγες οι λαμπρές εξαιρέσεις αυτών που συνέβαλαν οικονομικά για επισκευή ή αποκατάσταση των πέτρινων αριστουργημάτων .
Γι΄αυτό και αξίζει ν΄αναφερθεί τιμητικά πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου και του υπουργείου Πολιτισμού για υπαγωγή στο ετήσιο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πέτρινων γεφυριών της Ηπείρου ,που χρήζουν στερέωσης και αποκατάστασης (*).
Με την ευκαιρία ας παρουσιάσουμε ορισμένα εξ αυτών :


Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας (φωτο στην αρχή της σελίδας) είναι αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, έργο Τζουμερκιωτών μαστόρων.Το έχτισε ο πρωτομάστορας Κωνσταντίνος Μπέκας, το 1866. Θεωρείται η ωραιότερη γέφυρα των Βαλκανίων και η τρίτη στην Ευρώπη.
Εχει συνολικό μήκος 61 μέτρα, η κεντρική καμάρα είναι 40 μέτρα, το μέγιστο ύψος 21 μέτρα και το πλάτος στην κορυφή είναι 3,20 μέτρα.
Υπήρξε σύνορο Ελλάδος - Τουρκίας από το 1880 έως το 1912 και ακόμη υπήρξε σύνορο ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ από το 1943 έως το 1944.
Υπέστη σοβαρή ζημιά από απόπειρα καταστροφής της από τμήματα των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων το 1944.

Γεφύρι Πλακίδα ή Καλογερικό (φωτο) , μεγάλο τρίτοξο γεφύρι με εντυπωσική συμμετρία: ενώνει τις όχθες του Βίκου και βρίσκεται στην περιοχή κοντά στους Κήπους. Το όνομά του το οφείλει στον καλόγερο Σεραφείμ από το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία της Βίτσας, με την φροντίδα του οποίου χτίστηκε το 1814 και στον Αλέξη Πλακίδα από το Κουκούλι ,που φρόντισε για την επισκευή του το 1865.
Γεφύρι Κόνιτσας (φωτο) ,μεγάλο μονότοξο γεφύρι με ύψος 20 μέτρων και άνοιγμα τόξου 40 μέτρα.
Βρίσκεται στην άκρη της Κόνιτσας και γεφυρώνει το φαράγγι του Αώου. Χτίστηκε από τον αρχιμάστορα Ζιάγα Φρόντζο , το 1870.

 
Γεφύρι Καμπέρ Αγά (φωτο) στο στο Ανατολικό Ζαγόρι. Τη δαπάνη κατασκευής του επωμίστηκε ο Καμπέρ Αγάς απ' όπου πήρε και την ονομασία του.. Η ακριβής χρονολογία κατασκευής του δεν είναι γνωστή. Το μήκος του φτάνει τα 18 μ. και το ύψος του τα 5 μέτρα
(*)Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ , 31-03-11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου