Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Ελληνοαμερικανός και Βρετανός φωτορεπόρτερ σκοτώθηκαν στη Λιβύη


Δύο 41χρονοι, σπουδαίοι και βραβευμένοι φωτορεπόρτερ,ο Ελληνοαμερικανός Κρις Χόνδρος του πρακτορείου Getty και υποψήφιος  για το βραβείο Pulitzer και ο Βρετανός Τιμ Χεδέρινγκτον ,συνεργάτης του Vanity Fair και  σκοτώθηκαν χθες στη Λιβύη από βλήματα όλμων, ενώ άλλοι δύο συνάδελφοί τους τραυματίσθηκαν.
Οι δύο 41χρονοι φωτορεπόρτερ έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Μισράτα, ενώ κάλυπταν τις συγκρούσεις. Ο Κρις Χόνδρος τραυματίστηκε στο κεφάλι και υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα.
Ο Κρις Χόνδρος, βραβευμένος φωτογράφος, είχε καλύψει σημαντικές πολεμικές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο , την Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ και τη Λιβερία. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, ανάμεσα τους το χρυσό μετάλλιο Robert Capa ,το 2005, για τις φωτογραφίες του στο Ιράκ. Η δουλειά του στη Λιβερία του είχε εξασφαλίσει υποψηφιότητα για το βραβείο Pulitzer.
Ο
Τιμ Χεδέρινγκτον, που τιμήθηκε το 2007 με τη σημαντική διάκριση World Press Photo of the Year, είχε σκηνοθετήσει μαζί με τον Σεμπάστιαν Γιούνκερ , το 2010 , το ντοκιμαντέρ για τον αφγανικό πόλεμο "Restrepo", που προτάθηκε για το Όσκαρ του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Επίσης ,άλλοι δύο φωτορεπόρτερ: ο Βρετανός Γκάι Μάρτιν από το πρακτορείο Panos και ο Αμερικανός Μάικλ Μπράουν συνεργάτης του Corbis. τραυματίστηκαν χθεςστην ίδια περιοχή.
Ο Λευκός Οίκος με ανακοίνωσή του χαιρέτισε "τους δημοσιογράφους σε όλον τον κόσμο που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους κάθε ημέρα για να μας ενημερώνουν, για να ζητούν από τους ηγέτες ευθύνες και για να δίνουν φωνή σε εκείνους που ποτέ κανείς δεν ακούει".
Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο , 21-04-11



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου