Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Επίκαιρες συνταγές μαγειρικής από την Κατοχή...


Μεγαλοβδομαδιάτικα -σ.σ. περίοδος νηστείας γαρ - και θυμηθήκαμε τις ...συνταγές της Κατοχής.
Ο μεγάλος φονικός λιμός του χειμώνα του 1941-1942 ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους/ες να ψάξουν να βρουν/ανακαλύψουν...νέες εύηχες συνταγές μαγειρικής για ν΄ αποφύγουν το θάνατο από την πείνα και να επιβιώνουν με ελάχιστα τρόφιμα και κυρίως χόρτα.
Ανατρέχοντας στον Τύπο της εποχής ανακαλύπτεις πολύ ενδιαφέρουσες οδηγίες/ συνταγές μαγειρικής , όπως για:
  • βλητοκεφτέδες»”
  • χόρτα... φούρνου”
  • σέσκουλα... σούπα “
  • μπομπότα”
  • χορτόζουμο”
  • ρεβιθοκεφτέδες”
  • φασουλοκεφτέδες”
  • σουβλάκι με φασόλια”
  • κεφτέδες με ... κοτσάνια κουνουπιδιού”
  • μουσταλευριά... χωρίς μούστο”
  • το γάλα, όταν βέβαια υπάρχει: σερβίρεται με ...αλάτι και όχι με ζάχαρη
  • ρυζόγαλο με σταφιδίνη
  • σταφιδόπαστα από μαύρες σταφίδες
  • μουσταλευριά με ζουμί σταφίδας
  • βλήτα ογκραντέν. Και ιδού η οδηγία: «Βράστε τα, βάλτε τα στο ταψί με λίγο δυόσμο και ρίξτε από πάνω κρέμα φτιαγμένη από αλεύρι. Και αν δεν θέλετε τα βλήτα στον φούρνο, κάντε τα... τηγανητά. Φτιάξτε βλητοκεφτέδες».
  • σουβλάκια με... ξερά φασόλια: αφού τα βράσουμε και τα σουρώσουμε, τα βουτάμε σ' ένα πηχτό κουρκούτι από νερωμένο αλεύρι, άνηθο και ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα περνάμε έπειτα σε οδοντογλυφίδες και τα τηγανίζουμε...
΄Όσο για τα γλυκίσματα :
  • πουτίγκες με μπομποτάλευρο
  • μαρμελάδα σύκο ή σταφύλι
  • κουλουράκια ξιδιού

Υπάρχουν και οδηγίες για τα... ψίχουλα.Ιδού:
  • «μαζέψτε προσεκτικά τα ψίχουλα από το τραπέζι, από την κουζίνα όταν κόβεται το ψωμί, από το δοχείο όπου φυλάσσεται το ψωμί. Μέσα σε μία εβδομάδα το πιο πιθανόν είναι να εξοικονομηθεί ένα ποτήρι από ψίχουλα ψωμιού».
Αλλά και ...καταφρονεμένα υλικά ,όπως ...τσουκνίδες, λαχανίδες,... πατατόφλουδες, είχαν ...κυρίαρχο λόγο στο οικογενειακό τραπέζι.

΄Οσο για το ψωμί : μοιραζόταν με  δελτίο -τριάντα δράμια ανά άτομο- κι ήταν φτιαγμένο από καλαμποκάλευρο, χαρουπάλευρο, ακόμη και με σκουπάλευρο!

Σημ.: επίκαιρα και τα βιβλία της ιστορικού Ελένης Νικολαίδου «Οι συνταγές της κατοχής» και της Ναταλίας Σαμαρά-Γκαίτλιχ «Συνταγές της Κατοχής» .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου