Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Χάνεται το όπλο της γραφομηχανής


Κλείνει το τελευταίο εργοστάσιο γραφομηχανών στον κόσμο, που κατασκεύαζε γραφομηχανές.
 Η Godrej & Boyce , η τελευταία εταιρεία μηχανικών γραφομηχανών ,στην Ινδία, ανακοίνωσε , ότι σταματά την παραγωγή τους , λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
«Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι υπολογιστές άρχισαν να κυριαρχούν. Όλοι οι κατασκευαστές γραφομηχανών σταμάτησαν την παραγωγή, εκτός από μας» ,δήλωσε ο
Μίλιντ Ντακλ, γενικός διευθυντής της εταιρείας.
Μια είδηση αναμενόμενη ,αλλά δεν πρέπει να ξεχασθεί η τεράστια προσφορά της γραφομηχανής στην εκπαίδευση και γενικότερα στον πολιτισμό της Οικουμένης.
Η πρώτη πατέντα για γραφομηχανή δόθηκε στον Άγγλο Χένρυ Μιλλ (Henry Mill),το 1714.
Η πρώτη μηχανή ,που πραγματικά λειτούργησε , ήταν του Ιταλού Πελεγκρίνο Τούρι (Pellegrino Turri),το 1808.
Το 1828 ο Ώστιν Μπαρτ στο Ντιτρόιτ κατασκεύασε γραφομηχανή, που την ονόμασε Τυπογράφο. Ήταν όμως αρκετά αργή στο γράψιμο.
Από τότε πέρασαν αρκετά χρόνια αναζητήσεων και μελετών μέχρι που, το 1867, ο Κρίστοφερ Σολς φτιάχνει μια αρκετά πρακτική μηχανή.
Το 1873 η γραφομηχανή γίνεται βιομηχανικό προϊόν, που για πρώτη φορά βγάζει το εργοστάσιο όπλων του Ρέμιγκτον (Remington). Συμβολικότατο ...Μία γραφομηχανή, που ...πυροβολεί την άγνοια και την αμορφωσιά. Και όπως αποδείχθηκε στην πορεία η γραφομηχανή – και κατ΄ επέκταση τα κείμενα- δεν ήταν Ποτέ αρεστά στην κάθε είδους Εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου