Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Αθώοι και ένοχοι μαζί στο Γκουαντάναμο


                            Κρατούμενοι στις αμερικανικές  φυλακές στο Γκουαντάναμο


 Οι ΗΠΑ , επί χρόνια , κρατούσαν φυλακισμένους  στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο  εκατοντάδες ανθρώπους που ήταν αθώοι, ενώ άφησαν ελεύθερους δεκάδες κρατούμενους "υψηλού κινδύνου", σύμφωνα με έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks.
Ο ιστότοπος έδωσε σε πολλά δυτικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως εφημερίδες, στρατιωτικά έγγραφα σχετικά με τους φακέλους 779 ανθρώπων, που κρατούνταν από το 2002 στη φυλακή του Γκουαντάναμο .Ορισμένοι από αυτούς κρατούνταν βάσει πληροφοριών που ήταν συχνά εσφαλμένες, κυρίως όταν είχαν αποσπαστεί από κρατούμενους, που ήταν άρρωστοι ή δεν ήταν πολύ αξιόπιστοι ή είχαν αποσπαστεί με τη χρήση βασανιστηρίων, σύμφωνα με την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

Τουλάχιστον ένας στους πέντε κρατούμενους στο Γκουαντάναμο είχε φυλακιστεί αυθαίρετα και με ελάχιστα στοιχεία που να δείχνουν ότι ήταν "μαχητής του εχθρού", επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα "Ελ Παΐς".

Σύμφωνα με άλλο έγγραφο, που αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Τέλεγκραφ", ο "εγκέφαλος" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, Χάλεντ σέιχ Μοχάμεντ, δήλωσε στους ανακριτές του, ότι η Αλ Κάιντα είχε κρύψει μια πυρηνική βόμβα στην Ευρώπη, η οποία θα προκαλούσε έναν "πυρηνικό κατακλυσμό" αν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν συλλαμβανόταν ή σκοτωνόταν.

Εν τω μεταξύ ,περίπου 200 κρατούμενοι που είχαν χαρακτηριστεί ως "υψηλού κινδύνου", επειδή μπορεί να συνιστούσαν "στο μέλλον απειλή κατά των ΗΠΑ ή κατά των συμφερόντων των ΗΠΑ", αφέθηκαν ελεύθεροι ή εκδόθηκαν σε τρίτες χώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

Μόνον 220 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο μπορούσαν να θεωρηθούν επικίνδυνοι εξτρεμιστές, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, ενώ 380 ήταν απλοί ένοπλοι που ανήκαν στο κίνημα των Ταλιμπάν ή είχαν μεταβεί στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με τη Λε Μοντ, "ένας αριθμός ανηλίκων βρέθηκε επίσης στο Γκουαντάναμο, μολονότι αυτοί δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με τους Ταλιμπάν".

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την "ατυχή" αυτή δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών .Σήμερα  στη φυλακή αυτή παραμένουν  172 κρατούμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου