Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ο τρόμος του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα


                                     Τσερνόμπιλ , 1986

Ξεκίνησε σήμερα στο Κίεβο η διεθνής διάσκεψη δωρητών για το Τσερνόμπιλ, 25 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή, με στόχο τη συγκέντρωση 740 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέας προστατευτικής σαρκοφάγου για τον αντιδραστήρα ,που εξερράγη το 1986.
"Η καταστροφή στο σταθμό του Τσερνόμπιλ άφησε μια βαθειά πληγή με την οποία η Ουκρανία θα πρέπει να ζήσει για πολλά χρόνια ακόμα", τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Για να μετατραπεί το Τσερνόμπιλ σε "μια οικολογικά ασφαλή περιοχή", είναι αναγκαία η κατασκευή μιας νέας σαρκοφάγου γύρω από τον αντιδραστήρα ,καθώς και μία ασφαλής αποθήκη για το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο. Το κόστος γι΄ αυτά ανέρχεται σε 740 εκατομμύρια ευρώ .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει τη χορήγηση επιπλέον 110 εκατ.ευρώ για την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου.
Υπενθυμίζεται ,ότι ο αντιδραστήρας 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου του 1986 , μολύνοντας μεγάλο μέρος της Ευρώπης . Ο αντιδραστήρας καλύφθηκε με μια σαρκοφάγο, όπου ήδη παρουσιάσθηκαν ρωγμές. Γαλλική κοινοπραξία κέρδισε -το 2007- σε μειοδοτικό διαγωνισμό την κατασκευή της νέας σαρκοφάγου,δηλαδή μιας μεγάλης χαλύβδινης κατασκευής, ύψους 108 μέτρων και βάρους 20.000 τόννων, η οποία θα τοποθετηθεί δίπλα στην υπάρχουσα σαρκοφάγο και στη συνέχεια θα ολισθήσει πάνω σ΄ αυτήν.. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν το 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015.

Στην Ιαπωνία τώρα: ματαιώθηκε -εξαιτίας της διαρροής ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα- το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Τρίαθλο, που θα διεξαγόταν στη Γιοκοχάμα τον επόμενο μήνα.
              Φουκουσίμα,2011, η στιγμή της έκρηξης
Συγχρόνως , αναδείχθηκε πως οι υπεύθυνοι διαχείρισης των πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ιαπωνία ,όσο και η κυβέρνηση , αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων στο χειρισμό του τεράστιου θέματος .
Πρώτον: αποδείχθηκε πως δεν είχαν επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού αυτού του μεγέθους.
Δεύτερον: ΕΚΡΥΨΑΝ από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα τα πραγματικά περιστατικά ,προκειμένου να μην πληγεί η εικόνα της χώρας τους.
Τρίτον: ούτε ΕΝΑΣ εκ των υπευθύνων δεν έκανε χαρακίρι για τον πυρηνικό κίνδυνο που χτύπησε την Ιαπωνία και θα “χτυπήσει” τις γειτονικές χώρες , με ανυπολόγιστες βλάβες στην υγεία εκατομμυρίων συνανθρώπων μας για πολλά χρόνια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου