Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Δάνεια για την Ελλάδα , από την Επανάσταση του 1821 ...





   Σκίτσο εποχής  Τρικούπη (αναδημοσίευση ,σήμερα, στα ΝΕΑ)

Προς νέο  μεγάλο  δάνειο , περίπου  100 δισ. Ευρώ, οδεύει η Ελλάδα  προκειμένου να  πληρώνει  τους ...τόκους του  δανείου του Μνημονίου 1.
Φαύλος κύκλος.
Κι  αν  κρίνουμε   από  την "ιστορία" των δανείων,  που έλαβε η χώρα  μας  μετά την  Επανάσταση του  1821, μαύρες  σκέψεις  τυλίγουν  το νου και πνίγουν την  καρδιά.
Η  εφημερίδα "Τα ΝΕΑ"  στο σημερινό της φύλλο έχει  καλό αφιέρωμα   στα δάνεια   που έφαγαν τα σωθικά της χώρας , ενώ  συγχρόνως   δίνει  ρεαλιστικά  το κλίμα  εκείνων των εποχών .
 ΄Οπως χαρακτηριστικά  τονίζεται : "για 187 χρόνια η Ελλάδα ζει µε ξένα δάνεια και µε χρεοκοπίες{..}Η ιστορία του δανεισµού άρχισε πριν από τη συγκρότηση του νεώτερου ελληνικού κράτους.Συγκεκριµένα, το 1824, όταν ο απελευθερωτικός αγώνας βρισκόταν σε κρίσιµη φάση. ΄Ηταν άµεση η ανάγκη εξοπλισµών και κυρίως η ενίσχυση του στόλου. Ο τότε πρόεδρος του Εκτελεστικού, ο αγγλόφιλος Γεώργιος Κουντουριώτης, προσέφυγε στους «προστάτες» ΄Αγγλους, οι οποίοι πρόθυµα χορήγησαν δύο δάνεια, µε το αζηµίωτο βέβαια. ∆εν τα έδωσαν για να ενισχύσουν τον αγώνα εναντίον των Τούρκων, διότι τότε η Αγγλία υποστήριζε το δόγµα της ακεραιότητας της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Στόχευε όµως να εκτοπίσει από την «προστασία» τη Γαλλία και τη Ρωσία,όπως και τελικά πέτυχε! Ληστρικοί βέβαια ήταν και οι όροι του δανείου..".
Και παρακάτω:"∆άνεια και χρέη: η Ιστορία επαναλαµβάνεται .Κέρδιζαν όλοι εκτός από την Ελλάδα"!

Αυτό δυστυχώς  γίνεται και σήμερα ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου