Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σκοπιανά....καραγκιοζιλίκια εις διπλούν

Οι γνωστοί γείτονες πλαστογράφοι της Ιστορίας και του Πολιτισμού, οικειοποιήθηκαν τελικά ελληνικά σύμβολα , κατασκευάζοντας υπερμεγέθη αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄ .

Το μεσημέρι οι αρχές της ΠΓΔΜ τοποθέτησαν υπερμέγεθες άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων , κάνοντας λόγο για τον ... Έφιππο Πολεμιστή.
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, τοποθετήθηκε στην τσιμεντένια βάση που κατασκευάστηκε για το σκοπό αυτό στην πλατεία των Σκοπίων.
Ιδού και τα ...στοιχεία της ...υπερκατασκευής :
  • ύψος του αγάλματος :...13 μέτρα
  • ύψος της τσιμεντένιας βάσης του αγάλματος :...10 μέτρα
  • συνολικό κόστος : 9,4 εκατ. Ευρώ
  • η συναρμολόγηση του αγάλματος έγινε από εξειδικευμένες τεχνίτες του εργαστηρίου “Φερντινάντο Μαρινέλι” (από την Φλωρεντία της Ιταλίας).
    Τα αποκαλυπτήρια: θα γίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, στις 8 Σεπτεμβρίου, Ημέρα της ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ .Μέχρι τότε αναμένεται να ολοκληρωθεί :
  • η κατασκευή του συντριβανιού (σ.σ. στο κάτω μέρος της βάσης του αγάλματος)
  • η τοποθέτηση οχτώ λιονταριών και
  • οχτώ αρχαίων πολεμιστών της μακεδονικής φάλαγγας!!!
                                        Να και  το άγαλμα  του Φιλίππου Β΄
Εν τω μεταξύ , λίγες ώρες νωρίτερα , στην κεντρική πλατεία της πόλης Μπίτολα (δηλαδή το παλιό ξακουστό ελληνικό Μοναστήρι, το οποίο υπήρξε σπουδαίο κέντρο εμπορίου και Πολιτισμού έως τις αρχές του 20ου αιώνα ,οπότε δόθηκε στη Σερβία του Τίτο) τοποθετήθηκε το χάλκινο άγαλμα του Φιλίππου Β΄, το οποίο - μαζί με τη βάση- έχει ύψος 8,5 μέτρα και ήταν έτοιμο εδώ και 2,5 χρόνια. Επίσης , άλλο ένα άγαλμα του Φιλίππου Β΄ πρόκειται να τοποθετηθεί σε πλατεία του περιφερειακού δήμου των Σκοπίων «Γκάζι Μπάμπα».

Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου