Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Διαφωνία ΟΗΕ για την άγρια πολιτική λιτότητας του ΔΝΤ & της Τρόικας στην Ελλάδα

«Τα μέτρα λιτότητας ,που λαμβάνουν κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το μεγάλο δημόσιο χρέος τους, όχι μόνο απειλούν την απασχόληση στο δημόσιο τομέα και τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά καθιστούν και την οικονομική τους ανάκαμψη αβέβαιη»(*).
Αυτό τονίζεται στην ετήσια ΄Εκθεση του ΟΗΕ και έχει ιδιαίτερη σημασία , καθώς δημοσιοποιείται λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες , και το ...επερχόμενο ΜΝΗΜΟΝΙΟ Νο 2 .
Με την ΄Εκθεση :
  • καλούνται οι κυβερνήσεις «να αντιδράσουν με σύνεση στις πιέσεις που δέχονται υπέρ της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και υιοθέτησης μέτρων λιτότητας, αν δεν θέλουν να ρισκάρουν με μια αναστολή της ανάκαμψης της οικονομίας τους».
  • υπογραμμίζεται ,πως «είναι πρωταρχικό για τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν. Και πιο συγκεκριμένα στην υγεία, τη διατροφή και την εκπαίδευση, ώστε η ανάπτυξη να μη μετατρέπεται μακροπρόθεσμα σε τιμωρία».
  • Θεωρείται απαραίτητη η «αναθεώρηση τόσο της φύσης των όρων όσο και των βασικών τους στόχων».
  • υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά ότι : «είναι πρωταρχικό για τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις πιθανές κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζουν. Και πιο συγκεκριμένα στην υγεία, τη διατροφή και την εκπαίδευση, ώστε η ανάπτυξη να μη μετατρέπεται μακροπρόθεσμα σε τιμωρία».

(*) Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου