Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Στην Κοζάνη σημαντικά έγγραφα της ανάκρισης του Ρήγα Φεραίου


Στο Δήμο Κοζάνης προσέφερε Κοζανίτης από τη Βιέννη  , ο κ. Θεοφάνης Πάμπας , αντίγραφα από τα έγγραφα των ανακρίσεων του Ρήγα Βελεστινλή-Φερραίου.
Ο Θ.Πάμπας , κατάγεται από την Κοζάνη,αλλά κατοικεί στη Βιέννη και εδώ και πάρα πολλά χρόνια πραγματοποιεί εκτεταμένες έρευνες με αντικείμενο την ιστορία της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
 Πρόσφατα,κατά τη διάρκεια των ερευνών του στη Βιέννη, “έπεσε” σε στίβα εγγράφων, και διαπίστωσε ότι ανάμεσά τους βρίσκονταν και τα έγγραφα που περιείχαν όλες τις λεπτομέρειες από τις ανακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Ρήγας στη Βιέννη, μαζί με τους εφτά συντρόφους του.
Το σύνολο του αρχείου ,που μελέτησε ο Θεοφάνης Πάμπας ,αποτελούνταν από 172 δέσμες, κουτιά,  και τόμους,  και κατά διαταγή του αυτοκράτορα έπρεπε να παραδοθούν στο κρατικό αρχείο και να διαφυλαχτούν εκεί ανέγγιχτα. Όταν το 1919 ανοίχτηκε το συγκεκριμένο αρχείο, βρέθηκαν πολυάριθμα έγγραφα που αφορούσαν τους λεγόμενους Ιακωβίτες (επαναστάτες).
«Ψάχνοντας να συγκεντρώσω στοιχεία για τους Έλληνες, που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή, ιδιαίτερα εκείνους του κύκλου του Ρήγα Βελεστινλή, βρήκα σε ένα κιβώτιο των «απόρρητων εγγράφων» τα έγγραφα του μεγάλου Ούγγρου επαναστάτη Μαρτίνοβιτς και του Ρήγα Βελεστινλή» , δήλωσε ο κ. Πάμπας, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα παρέδωσε αντίγραφα των στοιχείων αυτών στον Δήμαρχο Κοζάνης, Λάζαρο Μαλούτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου