Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Σούπερ – σούπερ υπολογιστή κατασκεύασε η Ιαπωνία

Ο σούπερ υπολογιστής με την κωδική ονομασία «Κ» είναι πλέον ο πιο γρήγορος στον κόσμο κι η Ιαπωνία ....«παίρνει το αίμα» της πίσω ...
Κατασκευάστηκε από την Fujitsu και το εθνικό εργαστήριο Riken και «τρέχει» με ταχύτητα 8,16 petaflops ή περίπου 70.000 πιο γρήγορα από ένα μηχάνημα X-Box.
Στη δεύτερη θέση υποχώρησε πλέον ο κινεζικός «Τιανχέ-1 Α» με 2,6 petaflops, ο οποίος ανήκει στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στην Τιανζίν, ενώ στην τρίτη βρίσκεται ο αμερικανικός «Τζάγκουαρ» με 1,75 petaflops, τον οποίο κατασκεύασε η Cray για λογαριασμό του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
Το όνομα «Κ» προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «Kei», που παραπέμπει στα δέκα petaflops ανά δευτερόλεπτο και οι δημιουργοί του ευελπιστούν ότι τελικά θα πετύχει το μηχάνημά τους, όταν θα τεθεί σε λειτουργία έως το Νοέμβριο του 2012. Ένα Ρetaflop ισοδυναμεί με 1.000 Teraflop, δηλαδή με χίλια τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.
Ο «Υπολογιστής Κ» είναι εγκατεστημένος στο Προωθημένο Ινστιτούτο Υπολογιστικής Επιστήμης Riken στο Κόμπε και περιλαμβάνει συνολικά 68.544 κεντρικούς επεξεργαστές (ο καθένας με οκτώ πυρήνες), διαθέτοντας μία εξελιγμένη τεχνολογία διασύνδεσης αυτών των επεξεργαστών,
Η νέα παγκόσμια κατάταξη «Top 500» των υπολογιστικών «τεράτων» (η προηγούμενη είχε γίνει το Νοέμβριο του 2010) ανακοινώθηκε χθες στην 26η Διεθνή Συνδιάσκεψη Υπερυπολογιστών, στο Αμβούργο της Γερμανίας.
Πηγή :ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου