Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

" ΄Εφυγε" η Ελένα Μπόνερ , μεγάλη αντίπαλος του σοβιετικού καθεστώτος


Σε ηλικία 88 ετών πέθανε η Ελένα Μπόνερ, χήρα του βραβευθέντα με Νόμπελ Ειρήνης Αντρέι Ζαχάροφ.
 Όπως δήλωσε η κόρη της Τατιάνα Γιανκέλεβιτς, η Ελένα Μπόνερ πέθανε χθες στη Βοστόνη όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Σύζυγος του Ζαχάροφ- του μεγαλύτερου αντιφρονούντα της Σοβιετικής Ένωσης- από το 1972, η παιδίατρος Έλενα Μπόνερ ασκούσε δριμεία κριτική στο σοβιετικό καθεστώς από τα τέλη της δεκαετίας του '60 και αγωνίστηκε υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Ελένα Μπόνερ εγκατέλειψε το σοβιετικό Κομμουνιστικό Κόμμα, του οποίου ήταν μέλος, το 1968, κατά την καταστολή της Άνοιξης της Πράγας, όταν σοβιετικά άρματα μάχης βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της τότε Τσεχοσλοβακίας.Το 1975, παρέλαβε στο Όσλο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στη θέση του συζύγου της,

Στη δεκαετία του '70 εντάχθηκε στο κίνημα των αντιφρονούντων και συνέτεινε ώστε να γίνει περισσότερο γνωστή η τύχη των κρατουμένων ή των εξόριστων του σοβιετικού καθεστώτος.

Ο σύζυγός της, που την εποχή εκείνη ήταν ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς φυσικούς, εξορίστηκε στο Νίτζνι-Νοβγκόροντ, στον ποταμό Βόλγα, το 1980, αφού επέκρινε την εισβολή του Κόκκινου Στρατού στο Αφγανιστάν.
στον οποίο οι σοβιετικές Αρχές δεν επέτρεψαν να μεταβεί στη Νορβηγία.{Ο Ζαχάροφ εκτοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο Γκόρκι (σήμερα Νίζνι Νόβγκοροντ) για να τον ακολουθήσει λίγο αργότερα και η Μπόνερ. Επέστρεψαν στη Μόσχα το 1986}.
Έπειτα από την πτώση της ΕΣΣΔ στα τέλη του 1991, η Μπόνερ διετέλεσε μέλος πολλών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η Μπόνερ υπήρξε επικριτική και κατά των μετακομμουνιστικών κυβερνήσεων, όπως αυτής του Βλάντιμιρ Πούτιν.
Είχε μία κόρη και ένα γιο από τον πρώτο της γάμο.

Πρόκειται να ταφεί πλάι στον Ζαχάροφ στο κοιμητήριο Βοστριάκοβο της Μόσχας.
Η οικογένειά της ζήτησε από τον κόσμο να μην φέρει λουλούδια στην τελετή αλλά να κάνει καλύτερα δωρεές στο Ίδρυμα Αντρέι Ζαχάροφ, μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου