Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Ο Χίτλερ μέσα από τα μάτια των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών το 1943.-Σχιζοφρενής με οιδιπόδειο σύμπλεγμα

Αποτέλεσμα εικόνας για χιτλερ παρανοικος

Από : HuffPost Greece 

Ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν διαγνωσμένος σχιζοφρενής, με προσωπική «αποστολή» να πάρει εκδίκηση για τα, γεμάτα καταπιεσμένο θυμό, παιδικά του χρόνια, σύμφωνα με τον Χένρι Μάρεϊ, Αμερικανό ψυχολόγο και καθηγητή του Χάρβαρντ στον οποίο το 1943 η OSS (Office of Strategic Services- ο προκάτοχος της CIA) ανέθεσε τη μελέτη της προσωπικότητας του ηγέτη του Γ΄ Ράιχ, με στόχο την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Business Insider, σε αναφορά 229 σελίδων, με τίτλο «Analysis of the Personality of Adolf Hitler», ο Μάρεϊ περιγράφει τον Χίτλερ ως ένα παρανοϊκό ράκος, ανίκανο για φυσιολογικές ανθρώπινες σχέσεις, από το οποίο θα ήταν αδύνατον να περιμένει κανείς έλεος ή ανθρώπινη αντιμετώπιση.
Κατά τη μελέτη του Μάρεϊ, ο Χίτλερ υπέφερε από σύμπλεγμα κατωτερότητας λόγω του μικρόσωμου, εύθραυστου σωματοτύπου του κατά την παιδική του ηλικία. Δεν ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο επειδή ντρεπόταν που δεν ήταν καλός μαθητής, δεν επιδιδόταν σε χειρωνακτικές εργασίες ή σε αθλητικές δραστηριότητες και αυτές τις ανασφάλειες διαχειριζόταν μαθαίνοντας να «λατρεύει» την ωμή δύναμη, τη βία, την ανηλεή κυριαρχία και τις στρατιωτικές κατακτήσεις, κατά τον Μάρεϊ. Σε σεξουαλικό επίπεδο, εκτιμάται ότι του άρεσε να ταπεινώνει και κακομεταχειρίζεται τις συντρόφους του.
Σύμφωνα με την αναφορά του Μάρεϊ, ο «Φύρερ» έπασχε από οιδιπόδειο σύμπλεγμα (λατρεία προς τη μητέρα, μίσος προς τον πατέρα), το οποίο ανέπτυξε αφού είδε τους γονείς του να κάνουν σεξ. Έβλεπε τον πατέρα του ως μια προσωπικότητα που κυβερνούσε τυραννικά την οικογένεια, φοβόταν την αρσενική/ αρρενωπή δύναμή του και οραματιζόταν την ταπείνωσή της για την επαναφορά της «χαμένης δόξας της μητέρας του». Για 16 χρόνια, ο Χίτλερ δεν επέδειξε κάποιου είδους φιλοδοξία ή ανταγωνιστικές τάσεις επειδή ο πατέρας του είχε πεθάνει και ο ίδιος δεν είχε ανακαλύψει ακόμα κάποιον αντίπαλο.
Συνεχίζοντας, γίνεται αναφορά στο σεξουαλικό κομμάτι, θεωρείται ότι είχε πρόβλημα, καθώς δεν ήταν σε θέση να ασκήσει «αρσενική» δύναμη πάνω σε μια γυναίκα, κάτι το οποίο «αναπλήρωνε» επιδεικνύοντας δύναμη στους άνδρες όλου του κόσμου. Οι σεξουαλικές του σχέσεις με γυναίκες χαρακτηρίζονταν από σαδομαζοχιστικές τάσεις, ενώ ο ίδιος φέρεται να είχε κάνει κάποιου είδους «σεξουαλικό πείραμα» στα 12 του με ένα κορίτσι, αναπτύσσοντας μετά φόβο για μόλυνση του αίματός του μέσω επαφής με γυναίκα- γενικά αντιμετώπιζε τις σεξουαλικές σχέσεις ως κάτι «βρώμικο».
Στη μελέτη του Μάρεϊ αναφέρεται πως ο «Φύρερ» ακόμα και στο αποκορύφωμα της ισχύος του είχε συχνές συναισθηματικές κρίσεις, λόγω ένοχης συνείδησης, καθώς και μακρές περιόδους κατά τις οποίες τον εγκατέλειπαν η ενέργεια, η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα. Επίσης, αν και θαύμαζε το «αγνό, άσπιλο γερμανικό αίμα», το οποίο συνέδεε με την αριστοκρατία και την ομορφιά, ένιωθε ντροπή για τις «αμφιβολίες» περί της καταγωγής του (έχει αναφερθεί πως ο παππούς και ο νονός του ήταν Εβραίοι, ότι μια από τις αδελφές του ήταν ερωμένη ενός πλούσιου Εβραίου και ότι ο πατέρας του ήταν νόθος).
Κατά τον Μάρεϊ, ο Χίτλερ στοχοποίησε τους Εβραίους επειδή ήταν ένας μη στρατιωτικός στόχος στον οποίο μπορούσε να αποδώσει τα πάντα, ενώ συγκέντρωναν πάνω τους πολλά από αυτά τα οποία ο ίδιος απεχθανόταν, όπως την επιχειρηματικότητα, τον υλισμό, τον καπιταλισμό και τον κομμουνισμό. Ωστόσο, ο Αμερικανός ψυχολόγος αναγνωρίζει πως επρόκειτο για μια παρουσία που «υπνώτιζε», ενώ επίσης λάμβανε συχνά φιλοφρονήσεις για τα μπλε-γκρίζα μάτια του (τα οποία παρόλα αυτά χαρακτηρίζονται «ψυχρά» στην αναφορά). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου