Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

WSJ: Αυτό είναι το Το plan B της ΕΕ για να... εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα






Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα 
είναι το «plan b» της ΕΕ για το προσφυγικό, 
σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. 
Το σχετικό άρθρο της εφημερίδας αναφέρει ,
ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, θεωρούν
 ότι κάτι τέτοιο θα κάνει τη διαχείριση του προσφυγικού πιο εύκολη για την Ευρώπη.
Αντικατάσταση του σχεδίου Μέρκελ

Το «plan b», υποστηρίζει η Wall Street Journal, προωθείται για να αντικαταστήσει το σχέδιο Μέρκελ που περιλαμβάνει την συμμετοχή της Τουρκίας αλλά είναι ένα σχέδιο που δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης κρατών μελών. 
Όπως τονίζει η εφημερίδα, στη Σύνοδο Κορυφής στις 7 του Μαρτίου θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στη συνεργασία με την Τουρκία και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. 
Αν δεν αποδώσει καρπούς τότε υπάρχουν οι πρόθυμοι για να βάλουν το plan B στο τραπέζι.
Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, καθώς στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων η ύπαρξη προσφύγων θα μπορούσε να φουντώσει τις εθνοτικές συγκρούσεις ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα εκτιμούν ότι μόλις οι πρόσφυγες αντιληφθούν ότι θα παραμένουν κολλημένοι στην Ελλάδα τότε θα ανακοπεί και η ροή τους από την Τουρκία προς τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα δεν θα ήταν και το χειρότερο μέρος για να έχουμε μία ανθρωπιστική κρίση για μερικούς μήνες» ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος και υπογράμμισε πως ο ελληνικός πληθυσμός ήταν πολύ πιο φιλικός προς τους υπόλοιπους πρόσφυγες σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων Βαλκανικών χωρών και της Ανατολικής Ευρώπης.

Η πρόταση Γιούνκερ στον Τσίπρα

Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για ένα πακέτο ύψους 500 εκατ. ευρώ το οποίο πρόσφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρoσφυγικό. 
Την ίδια ώρα, πάντως εκτιμάται ότι το κόστος θα άγγιζε το 1 δισ. ευρώ. 
πό την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η Επιτροπή ψάχνει τρόπους να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει στην Ελλάδα, δίχως ωστόσο να αναφέρει ποσά.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου