Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

Εκτός ελέγχου οι προσφυγικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο.- Χιλιάδες οι αφίξεις από Αλεξανδρούπολη έως Καστελόριζο

Ξεπέρασαν τις 13.000 οι μετανάστες και πρόσφυγες που καταγράφηκαν το τετραήμερο 16-19 Φεβρουαρίου
 - Δραματική έκκληση των κατοίκων του Καστελορίζου μετά την «κατάληψη» από 900 πρόσφυγες: «Δεν αντέχουν οι πλάτες μας ξανά τέτοια κατάσταση»
 - Και ο Δρίτσας αυτοαποθεώνεται: Έχουν γνώση οι φύλακες
Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι βρίσκονται ξανά οι προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα με τους διακινητές να «ανακαλύπτουν» δύο νέα περάσματα προς το ελληνικό έδαφος, από το Καστελόριζο και την Αλεξανδρούπολη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το τετραήμερο 16-19 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν περισσότερες από 13.000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων.

Την ίδια ώρα, ωστόσο ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας... αυτοαποθεώνεται για την υποτιθέμενη άμεση αντίδραση των υπηρεσιών του λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι «οι φύλακες έχουν γνώση».

Μόνο ο κακός καιρός φαίνεται να προστατεύει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς όπως δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο δημοτικός σύμβουλος του Καστελόριζου Γ. Αχλαδιώτης «επειδή χάλασε ο καιρός δεν είχαμε νέες αφίξεις χθες και σήμερα». Σύμφωνα με τον κ. Αχλαδιώτη οι περίπου 900 μετανάστες και πρόσφυγες που «κατέλαβαν» το νησί έχουν πλέον αποχωρήσει από το νησί αλλά όπως λέει σε μια κραυγή απελπισίας «οι πλάτες μας δεν αντέχουν άλλο τέτοιο περιστατικό».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρκατορείου, στην τουρκική πόλη Κας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελλόριζο, έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες πρόσφυγες που περιμένουν να περάσουν στο ακριτικό νησί, ενώ έχουν συνταχθεί ακόμα και λίστες αναμονής.

Όσο για τα Κέντρα Καταγραφής Προσφύγων (hotspot) σε Λέσβο και Χίο, παρότι - σύμφωνα με τις Αρχές - λειτουργούν άψογα, έχουν ήδη γεμίσει από πρόσφυγες, καθώς οι ροές προς τα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατες. Στη Λέσβο τις τελευταίες δύο ημέρες έφτασαν πάνω από 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Και την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το MEGA, ψαράδες της Αλεξανδρούπολης είδαν για πρώτη φορά την Κυριακή βάρκες να πλησιάζουν στις ακτές της πόλης. Σε μία από αυτές επέβαιναν 68 άτομα, ανάμεσά τους 20 παιδιά και βρέφη, που διασώθηκαν την τελευταία στιγμή από τον καπετάνιο της μηχανότρατας «Καπετάν Φώτης ΙΙ», ο οποίος τους ανέβασε στο σκάφος του και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου