Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ έχασε τη μάχη με τους μασόνους, στο Συμβούλιο της Επικρατείας


Γράφει 
ο Παναγιώτης Τσιμπούκης*

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζητούσε την διάλυση του «Τεκτονικού Ιδρύματος» και του ιδρύματος «Μέγα Αγαθοεργό Σώμα»Έχασε τη δικαστική μάχη με τους τέκτονες ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, κατά κόσμον Xρήστος Μεντζελόπουλος. 
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζητούσε από το Συμβούλιο της Επικρατείας την διάλυση του «Τεκτονικού Ιδρύματος» και του ιδρύματος «Μέγα Αγαθοεργό Σώμα» το οποίο αποσχίσθηκε από την «Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδος», όπως υποστήριζε.

Το Τεκτονικό Ίδρυμα συστάθηκε με το από 17.8.1927 βασιλικό διάταγμα και μεταξύ των σκοπών του είναι η ευόδωση ‘έργων ευποιίας, η περίθαλψη ενδεών, η μόρφωση απόρων παιδιών, κ.λπ. Ειδικότερα, ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση του «Τεκτονικού Ιδρύματος» και του ιδρύματος «Μέγα Αγαθοεργό Σώμα», καθώς αυτά παρέκλιναν του σκοπού τους. Το υπουργείο Οικονομικών δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημά του και έτσι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς υποστήριζε ότι τα επίμαχα ιδρύματα έχουν παρεκκλίνει του σκοπού τους και πορωθούν «κρυφίως θρησκευτική πίστη».

Αναλυτικότερα, υποστήριζε ότι το «Τεκτονικό Ίδρυμα» εξαπάτησε το κράτος, καθώς «δεν έχει ως πραγματικό σκοπό την πραγματοποίηση φιλανθρωπικών έργων, αλλά την ίδρυση, λειτουργία και συντήρηση μασονικών στοών και την προώθηση της λατρείας του Μεγάλου Αρχιτέκτονα του Σύμπαντος (ΜΑΤΣ), ο οποίος οντοποείται στο πρόσωπο του Εωσφόρου».

Ακόμη, υποστήριζε ότι προωθεί «τη θρησκευτική παραδοχή του Σατανισμού ο οποίος αποτελεί μη γνωστή θρησκεία, αντικείμενη στην δημόσια τάξη και συνεπώς μη προστατευόμενη από το άρθρο 13 του Συντάγματος», όπως ακόμη υποστήριζε ότι εντός δε του εν λόγω ιδρύματος «το οποίο είναι παγανιστικός ναός, πραγματοποιούνται μυήσεις στο μυσταγωγικό σύστημα της μασονίας, η οποία αποτελεί θρησκευτική συνωμοτική οργάνωση».

Το ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 549/2016 απόφασή του έκρινε ότι μόνο η ιδιότητα του Μητροπολίτη και του μέλους της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δεν θεμελιώνει έννομο συμφέρον στον επίμαχο Μητροπολίτη για να ζητήσει την διάλυση του εν λόγω Ιδρύματος,

Και αυτό γιατί ούτε από το Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά ούτε από άλλη νομοθετική διάταξη αναγνωρίζεται σε Μητροπολίτη το δικαίωμα να ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα για διάλυση ιδρύματος. Έτσι, ως προς το σκέλος αυτό απορρίφθηκε η προσφυγή του Μητροπολίτη Πειραιώς, λόγω έλλειψης εννόμου συμφέροντος.

Στη συνέχεια, το ΣτΕ απέρριψε ως απαράδεκτο το δεύτερο σκέλος της προσφυγής, που αφορούσε την κατάργηση του ιδρύματος «Μέγα Αγαθοεργό Σώμα», καθώς δεν υφίσταται ίδρυμα με αυτή την επωνυμία, σύμφωνα με τα υπουργείς Οικονομικών και Εργασίας.

Τέλος, το ΣτΕ έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις κατά του Μητροπολίτη, του «Τεκτονικού Ιδρύματος», της «Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος» και του Χρήστου Μανέα «πρώην Μεγάλου Διδασκάλου της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος», προέδρου του «Ύπατου Συμβουλίου του 33ου Φιλοσοφικού Τεκτονισμού» και πρόεδρου της «Τεκτονικής Ένωσης».
* protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου