Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Παραδέχεται ο Μουζάλας: Θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα έως 70.000 πρόσφυγες



Με  κλειστά σύνορα αλλά και δυνάμεις των ΜΑΤ, είναι για άλλη μια φορά αντιμέτωποι οι πρόσφυγες στην Ειδομένη, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. 
Την ώρα που ο αναπληρωτής  υπουργός  μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραδέχεται ,ότι στη χώρα μας μπορεί  να παγιδευτούν έως και 70.000 πρόσφυγες και ανακοινώνει νέους, προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, οι χιλιάδες εξαθλιωμένοι άνθρωποι κλείνουν τις σιδηροδρομικές γραμμές εις ένδειξη διαμαρτυρίας.
Μικρά παιδιά κρατούν στα χέρια χαρτόνια που γράφουν «We want to go» (Θέλουμε να φύγουμε) και φωνάζουν συνθήματα μαζί με τους γονείς τους. Απέναντί τους, έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που κρατούν διακριτική στάση. Ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτος, με ορισμένες εκτιμήσεις (ρεπορτάζ Μιχάλης Λαγάνης) να κάνουν λόγο και για 6.500 πρόσφυγες. Οι σκηνές δεν επαρκούν πλέον για να καλυφθούν οι ανάγκες, με εκατοντάδες πρόσφυγες να περνούν τις νύχτες στην παγωμένη ύπαιθρο.

Τα μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και άλλων ΜΚΟ, εθελοντές και κάτοικοι από την Ειδομένη και άλλα χωριά προσπαθούν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Τα χέρια όμως είναι λίγα… Παρόλα αυτά η αισιοδοξία δεν τους εγκαταλείπει. «Όλα θα πάνε καλά, θα ξεπεραστούν», μας είπε πριν από λίγη ώρα η Βίκυ Μαρκολέφα μέλος της αποστολής των ΓΧΣ, που απευθύνουν έκκληση για φαρμακευτικό υλικό, κυρίως αντιγριπικά και αντιπυρετικά, αφού έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται τα πρώτα περιστατικά ιώσεων».

Μόλις 300 «τυχεροί», από τους 6.500 που υπολογίζεται ότι είναι παγιδευμένοι στο σημείο, κατάφεραν να περάσουν το Σάββατο τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Ευρώπη,

Άλλοι 400 εξουθενωμένοι πρόσφυγες περιμένουν στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, ορισμένοι από τους οποίους ξεκινούν να διανύσουν τα τελευταία χιλιόμετρα με τα πόδια.

Δραματική είναι η κατάσταση και στον Πειραιά, όπου έχουν φτάσει πλέον πάνω από 3.500 άτομα και οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου για να μπορέσουν να τους βοηθήσουν.Το Σάββατο, το «Αριάδνη», τελευταίο πλοίο που έφτασε στον Πειραιά προερχόμενο από Χίο και Μυτιλήνη μετέφερε στην Αττική 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι περισσότεροι εξ αυτών μεταφέρθηκαν στην πέτρινη αποθήκη.

Παρότι υπήρχαν σκέψεις ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους να φιλοξενηθούν στο γήπεδο του μπέιζμπολ, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας δήλωσε στο Mega ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα περίπου 22.000 πρόσφυγες, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στους 50.000 έως 70.000.

Μάλιστα, τόνισε ότι στην Μακεδονία θα δημιουργηθούν άλλα τέσσερα hotspots.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου