Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

To Πανεπιστήμιο Αθηνών στη μάχη ανακούφισης των προσφύγων

«Ζητούνται γνώστες αραβικών, φαρσί, νταρί, κουρδικών και ουρντού».
 Η ανακοίνωση εμφανίστηκε την περασμένη εβδομάδα στους πίνακες ανακοινώσεων του πανεπιστημίου Αθηνών. 
Και μέσα στις επόμενες ημέρες είχαν ανταποκριθεί τουλάχιστον δέκα φοιτητές στο κάλεσμα μίας από τις πρωτοβουλίες ,
που έχει αναλάβει το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της χώρας για την ανακούφιση των προσφύγων. Γιατί, εκτός από τη διερμηνεία, 
η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει ενεργοποιηθεί εθελοντικά τόσο στους τομείς της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων και της εξ αποστάσεως εκμάθησης των ελληνικών όσο και της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών που βιώνουν
 τις συνέπειες του ξεριζωμού από τα σπίτια τους.

«Ξεκινήσαμε τον περασμένο Οκτώβριο στον Ελαιώνα με δυο επισκέψεις την εβδομάδα» λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Αλεξάνδρα Ανδρούσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διδακτικής Μεθολογίας στο τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του πανεπιστημίου. «Με μια ομάδα 25 φοιτητών και φοιτητριών δημιουργήσαμε δίωρα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης με πολλών ειδών δραστηριότητες. Στην ουσία δημιουργούμε μια συνθήκη παιχνιδιού για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να αποφορτιστούν και να δημιουργήσουν».

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαιδεύτηκαν από τους καθηγητές τους, ενώ όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται κάτω από την ομπρέλα ενός «παρατηρητηρίου - δικτύου αλληλεγγύης και προσφοράς για τους πρόσφυγες» που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του πρύτανη του ιδρύματος Μελέτιου - Αθανάσιου Δημόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν συσταθεί ομάδες έργου ψυχολογικής παρέμβασης, εκπαίδευσης και αγωγής, καταγραφής μαρτυριών εικόνας και λόγου, ιατροφαρμακευτικής παρέμβασης, υλικοτεχνικής στήριξης, οδοντιατρικής περίθαλψης, πολιτιστικών δράσεων και μεταφραστικών υπηρεσιών.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, το ΕΚΠΑ ενεργοποίησε το πρόγραμμα E-Learning για τη δωρεάν εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους πρόσφυγες. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου και μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί 112 αιτήσεις, ενώ εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσουν τις 150 μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που είναι στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΠΑ, οι πρόσφυγες που θέλουν να μάθουν ελληνικά προέρχονται από τη Συρία (14%), το Αφγανιστάν (10%), την Αίγυπτο (5%), την Κένυα (5%), το Μπαγκλαντές (4%), τη Νιγηρία (4%), την Παλαιστίνη (4%), το Σουδάν (4%), το Ιράν (4%), το Ιράκ (2,5%), τη Λιβύη (2,5%), το Πακιστάν (2,5%), την Υεμένη (2,5%) και αλλού.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δέκα εβδομάδες και δίνει τη δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε όλα τις βασικές δραστηριότητες και ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστεί να επικοινωνήσει ο εκπαιδευόμενος (διαπροσωπική και τηλεφωνική επικοινωνία, εμπορικές συναλλαγές, επικοινωνία με γιατρό και άλλες βασικές ανθρώπινες δραστηριότητες).

Για περισσότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου